Florile sunt si ele niste minuni comestibile care ofera organismului beneficii unice, mai ales daca acestea sunt consumate in stare proaspata.
Crinul alb (Lillium candidum)
Se mananca petalele si bulbul. Petalele calmeaza convulsiile epilepsiei, iar extern pot fi folosite la arsuri, escoriatii, bataturi, furuncule, luxatii, boli reumatismale, carii dentare, otita. Bulbul se foloseste la panaritii, degeraturi si abcese cutanate.
Caperele
Caperele sunt muguri de floare care se recolteaza inainte de a se deschide. Arbustii care produc aceste flori albe sau rosietice cresc in regiunile calde ale Europei. Mugurii recoltati sunt murati sau conservati in saramura si de obicei sunt folositi pe post de condimente. Se spune despre capere ca intra in categoria alimentelor afrodisiace, impreuna cu alte condimente precum scortisoara si cuisoarele, dar si ca gustul picant al acestor muguri exotici aduc aminte consumatorilor de fructul interzis din mitologie.
Limba mielului
Limba mielului are un miros si o aroma asemanatoare castravetelui. Florile sale albastre se folosesc la salate sau pentru ornarea mancarii gatite.
Isop
Florile au un gust subtil de anason si lemn dulce si sunt folosite la prepararea faimosului lichior Chartreuse. Le poti gasi des in amestecuri de condimente bouquet garni si le poti folosi la supe de cartofi sau mancaruri mai grase (proaspete, in stare uscata isi pierd mult din aroma).
Sofranul
Sofranul da un aspect placut mancarii, iar aroma sa este speciala. Este folosit constant la prepararea produselor de patiserie, mancarurilor cu orez si peste. Sofranul se afla printre cele mai scumpe mirodenii din lume deoarece pentru obtinerea unui kilogram de sofran este nevoie de 100.000 de flori, iar fiecare floare contine doar trei stamine. Sofranul este utilizat inca din antichitate in tratamentul multor boli. Acesta are un efect terapeutic demonstrat prin studii moderne. Astfel, daca este adaugat in mancare are efect tonic asupra inimii, sistemului respirator si mai ales efect antitumoral. Sofranul are proprietati antioxidante si anticancerigene De asemenea are proprietati antiinflamatorii, este un bun stimulent digestiv. Din aceste motive sofranul este utilizat in industria farmaceutica la prepararea unor tincturi cu efect antiinflamator si efecte sedative.
Violetele
Violetele sunt printre cele mai faimoase flori comestibile, gratie aromei lor dulci si parfumate. Gustul lor delicat improspateaza salatele de verdeturi, iar frunzele in forma de inima sunt delicioase atunci cand le gatesti la fel ca spanacul. Modul cel mai creativ de a te bucura de aceste petale in bucatarie este insa sa le cristalizezi (adica sa le ungi cu albus si sa le presari cu zahar pudra), pentru a le folosi in salatele de fructe, in cocktail-uri si in bauturile cu gheata sau la decorarea budincilor, prajiturilor cu glazura si sorbetului.
Panseluta
Este in intregime consumabila. Are o aroma fina de menta. Se utilizeaza in special pentru ornarea prajiturilor. Multe din florile plantelor aromatice folosite in bucatarie sunt la fel de bune in pregatirea diferitelor feluri de mancare. Astfel, usturoiul, busuiocul, mararul, mai ales uscat, arpagicul, chimenul dulce etc au flori care fac atractiva mancarea si imbogatesc aroma plantei. Majoritatea sunt folosite uscate, pentru conservarea legumelor.