Acasă Sanatate Planta uitata care vindeca afta si durerea in gat!

Planta uitata care vindeca afta si durerea in gat!

Urmareste-ne pe Facebook pentru cele mai importante stiri

In medicina traditionala ceaiul de stir (amarant) este folosit pentru gargara, in cazul durerilor de gat sau a aftelor, si pentru spalaturi externe in cazul eczemelor.

Stirul este o extraordinara sursa de squalen, compus, care se obtine in principal din ficatul de rechin si de balena. Studiile au aratat ca uleiul de stir este de 8 ori mai bogat in squalen decat uleiul din ficat de rechin.

Squalenul se comporta ca un antioxidant, cercetari recente aratand ca inhiba dezvoltarea tumorilor maligne la sani, plamani, prostata si creier, iar in anumite cazuri chiar s-a constatat eradicarea tumorilor, reduce extinderea metastazelor. De asemenea, squalenul este implicat in controlul astemului, diabetului, candidozelor, inflamatiilor, si are o contributie importanta la imbunatatirea memoriei si a functionarii creierului in general.

De la stir se consuma partea verde, tanara, dar si semintele. Frunzele foarte tinere se pot folosi in salate, tocanite, se pot adauga la ciorbe, pot fi preparate dupa aceleasi retete ca spanacul. Semintele pot fi consumate ca atare, prajite (au un gust delicat), din ele se poate obtine ulei, sau faina. Faina de amarant poate fi consumata simpla, pregatindu-se prajituri sau paine (nu contine gluten), sau in amestec cu alte tipuri de faina.

ceai de amarant