Acasă Utile Planta medicament din camara ta! Este folosita inca din Antichitate pentru proprietatile...

Planta medicament din camara ta! Este folosita inca din Antichitate pentru proprietatile curative

Urmareste-ne pe Facebook pentru cele mai importante stiri

Originar din zona tinuturilor europene ale Marii Mediterane, cimbrul e folosit inca din Antichitate pentru proprietatile sale curative, dar si la prepararea mancarurilor. In scop terapeutic, cimbrul face parte din plantele folosite adesea sub forma de bai de aburi copiilor atunci cand sunt raciti. Este un expectorant natural, care reduce tusea, si este de asemenea recomandat in caz de astm si bronsita. Gargara cu ceai de cimbru este indicata in caz de dureri in gat.

Uleiul de cimbru, inamicul infectiilor bacteriene
Studiile au demonstrat ca uleiurile volatile din cimbru distrug bacteriile atacandu-le membrana celulara reducandu-i permeabilitatea.

Mai mult, s-a demonstrat ca bacteriile nu pot dezvolta rezistenta la uleiul de cimbru, asa cum o fac in cazul antibioticelor de sinteza, deoarece acest ulei are componente atat de multe si de variate, incat face imposibila o adaptare a microorganismelor.

De asesmenea, uleiul de cimbru potenteaza activitatea unor antibiotice. In multe cazuri de infectii bacteriene, o corelare a tratamentului alopat cu cel natural, cu cimbru, va face sa fie evitate cazurile foarte periculoase de rezistenta a bacteriilor la tratament sau de recidiva a infectiei.

Cum se prepara infuzia de cimbru
Infuzia preparata prin oparirea unei lingurite de pulbere de cimbru cu o cana de apa si lasata la infuzat 10-15 minute se administreaza in caz de bronsita cronica, tuse convulsiva, tuse productiva, are efecte bronhodilatatoare, expectorante si calmante rapide, scrie bzi.

Tinctura de cimbru, medicament pentru probleme ale pielii
Tinctura este utila in caz de rani, ulcere pe piele, arsuri (pentru prevenirea infectarii acestor leziuni se fac spalaturi cu tinctura sau cu infuzie combinata de cimbru) dar si in micoze (se pune o compresa cu tinctura de cimbru pe zona afectata care se inveleste apoi in nailon, pentru a se evita evaporarea, si se tine vreme de 1-2 ore, daca este vorba de unghii, sau peste noapte, daca este vorba de boala piciorului de atlet).

Ca sa prepare in casa tinctura, ai nevoie de 15 linguri de pulbere de cimbru, de 400 ml de alcool alimentar de 40 de grade si un recipient cu capac. Cand intreaga masa de pulbere a fost acoperita, se inchide borcanul ermetic si se lasa continutul la macerat vreme de 12 zile.

Apoi preparatul se strecoara, se adauga 10 picaturi de ulei volatil de cimbru, se agita bine, iar extractul astfel obtinut se pune in sticlute mici, inchise la culoare.

Remediu pentru boli intestinale
Daca suferi de colita, enterocolita, colon iritabil, colon spastic, ia 1/2 lingurita rasa de pulbere de cimbru, de patru ori pe zi timp de 21 de zile, putand fi reluat de cate ori este nevoie.

Durerile de dinti, cariile gingivita pot fi tratate cu cinci picaturi de ulei volatil de cimbru dizolvate intr-un litru de infuzie combinata. Se fac de trei ori pe zi, timp de 5 minute, clatiri ale gurii, de preferinta dupa mesele principale.