Acasă Life Nu iti imaginai asta! Ce se intampla in organismul nostru atunci cand...

Nu iti imaginai asta! Ce se intampla in organismul nostru atunci cand vedem acte de bunatate si altruism

Urmareste-ne pe Facebook pentru cele mai importante stiri

Atunci cand observam acte de bunatate sau altruism intre oameni ne simtim bine, iar psihologii au denumit aceasta stare drept „elevare morala” – acea stare de caldura si bucurie pe care o simtim atunci cand observam alti semeni care arata compasiune.

Oamenii de stiinta cunosc faptul ca aceasta stare de „elevare morala”, odata declansata, are efectul de a-i influenta pe oameni sa se comporte la randul lor mai altruist, iar acum, un nou studiu contribuie la explicarea acestei stari prin studierea modificarilor survenite in organism, conform unui material publicat de Yahoo! Health.

Cercetatorii coordonati de psihologul Walter Piper de la New York University au aratat unui grup de participanti la studiu un clip in care era prezentat un act de compasiune fata de o persoana aflata in suferinta si un clip cu o situatie amuzanta. Ei au inregistrat ritmul cardiac al participantilor la studiu pentru a urmari reactiile declansate de sistemul nervos simpatic (cel care se ocupa de solutionarea situatiilor de tip „fugi sau lupta”). De asemenea, ei au urmarit si activitatea la nivelul sistemului nervos parasimpatic (cel care induce starile de odihna, coborand ritmul cardiac).

Ei au observat o intensificare a activitatii in ambele sisteme atunci cand subiectii au urmarit clipul ce a indus starea de „elevare morala”, iar clipul amuzant nu a avut niciun efect asupra sistemelor nervoase simpatic si parasimpatic.

Activarea simultana a sistemului nervos simpatic si a celui parasimpatic se produce in situatii care implica manifestarea grijii fata de semeni intr-o maniera prosociala, situatii in care organismul trebuie sa se mentina alert, asa cum ar fi atunci cand avem grija de copii sau in timpul actelor sexuale.

Astfel, starea de „elevare morala” implica un patern similar: Atunci cand suntem martorii unui act de compasiune, suntem implicit si martorii unei stari de suferinta, iar prin empatie resimtim o parte din respectiva suferinta si astfel se activeaza sistemul nervos simpatic. Atunci cand asistam la usurarea suferintei printr-un gest altruist, este activat sistemul nervos parasimpatic care calmeaza si ordoneaza bataile inimii, eliminand stresul si oferindu-ne un sentiment de bine. Aparitia acestui sentiment de bine ne poate motiva sa actionam la randul nostru altruist in viitor, atunci cand vom intalni oameni care au nevoie de ajutor.

Prin acest studiu psihologii au facut un important pas inainte in intelegerea mecanismului care face ca, la nivel psihologic, bunatatea sa fie contagioasa.