Acasă Stirile zilei NEMURITORII DIN ANAF! Sistemul care se regenereaza din mers, celula cu celula…

NEMURITORII DIN ANAF! Sistemul care se regenereaza din mers, celula cu celula…

Urmareste-ne pe Facebook pentru cele mai importante stiri

DNA pare sa fie un blestem pentru sefii ANAF are ajung rand pe rand sa imparta celula cu scursurile societatii, dar cu toate acestea la varful institutiei ajung din nou si din nou oameni corupti sau coruptibili care folosesc la regenerarea sistemului. Si din nou celula cu celula sistemul are resurse sa-si puna noi oameni la conducerea celei mai importante institutii financiare din Romania. 

Pe rand ultimii doi – Serban Pop si Gelu Diaconu au sfarsit in plasa procurilor Directiei Nationale Anticoruptie. Serban Pop, judecat in dosarul de santaj al directorului general Antena TV Group SA, Sorin Alexandrescu si anchetat recent intr-un nou dosar pentru complicitate la dare de mita (alaturi de fostul procuror sef al DIICOT, Alina Bica). Gelu Diaconu, demis in februarie dupa ce procurorii DNA l-au pus sub acuzare de favorizarea faptuitorului si abuz in serviciu.

In urma cu doar o saptamana institutia a fost zguduita din nou de demisia lui Daniel Diaconescu, sef Antifrauda in cadrul Agentiei, cercetat in dosarul Murfatlar (o evaziune de 600 mil. lei), exista informatii ca sunt numarate si zilele sefului mare al ANAF, Dragos Doros (43 de ani), adus in fruntea fiscului de ministrul de Finante, Anca Dragu.
Se pare ca s-au adunat bile negre si nori si mai negri deasupra capului Fiscului dupa un sir de decizii menite sa repuna in functii in ultimele luni diverse personaje controversate conectate la grupuri de interese. Iar procurorii DNA s-ar putea sa fi adunat suficiente probe pentru a scoate la suprafata niste vechi prietenii pe care actualul sef al ANAF le-a avut cu personaje astazi penale, asa cum saptamana trecuta s-a intamplat cu alte doua nume din guvernul Ciolos – Mariana Vizoli, secretar de stat in Ministerul de Finante si Daniel Diaconescu.

Fiecare cu Co(n)drea lui

Unul dintre ei este Claudiu Codrea, actualul sau sef de Cabinet, un apropiat al Alinei Bica, fosta sefa a DIICOT, trimisa in judecata si anchetata in mai multe dosare instrumentate de DNA. De altfel, Victor Ponta l-a destituit in februarie 2015 din functia de director al Directiei Antifrauda Bucuresti-Ilfov din noiembrie 2013, dupa scandalul arestarilor din dosarul Bica. A fost reciclat de sistem si a reajuns sef de cabinet al noului sef al ANAF, Dragos Doros. Spunem a reajuns pentru ca este obisnuit cu pozitia respectiva pe care a mai ocupat-o (februarie 2012 – noiembrie 2013) si cand ANAF era condusa de Serban Pop, arestat preventiv si el si trimis in judecata, tot intr-un dosar al Alinei Bica.

Din celula in celula pana la regenerarea completa a mafiei Nastase

Au trecut doar 15 ani de cand mafia lui Adrian Nastase speria Occidentul cu agresivitatea asupra contribuabililor si cu loviturile neincetate date bugetului de stat. Personaje care ar fi trebuit sa raspunda pentru toate matrapazlacurile savarsite in acele vremuri sunt acum racolate si reinventate in tot felul de functii ca si oameni onorabili.

Un astfel de reciclat al sistemului este si Vasile Neagu, cunoscut in piata drept Sica Mercedes. Acesta a fost mentinut seful Vamii de la Giurgiu si a fost pastrat in sistemul vamal de catre fostul presedinte Gelu Diaconu, aflat acum sub acuzarea procurorilor DNA. Tocmai pentru ca este mai presus de vremuri si regimuri, exista informatii ca Doros ar vrea sa-l repuna in functia de director al Vamii Bucuresti pe cel cunoscut drept personaj principal in mega scandalul Armaghedonul vamilor (2002).

Atunci autoritatile britanice acuzau Romania ca prin Vama Baneasa-numita Targuri si Expozitii condusa de Sica Neagu Mercedes s-ar face trafic de droguri. Acuzatiile au fost facute de insusi presedintele Romaniei Ion Iliescu si au provocat demisia lui Dinu Gheorghe, zis Dinu Vama. Dinu Vama, seful vamilor din regimul Adrian Nastase, era protectorul lui Sica Mercedes.

Si nu ar fi doar Codrea si Sica Mercedes care sa atarne de gatul actualului sef al Fiscului, venit din zona Big-Four-ului (a fost director la KPMG in perioada 2013-martie 2016) si a avocaturii. In trecut, Eugen Dragos Doros s-a mai asociat cu doua nume la fel de penale. Este vorba de avocatul Doru Bostina si Gruia Stoica, patronul Grup Feroviar Roman.

In perioada 2004-2008, actualul sef al ANAF a fost Senior Tax Manager la Bostina si Asociatii, unde a fost discipolul avocatului Bostina, devenit celebru si prin incercarea trucarii unei licitatii la CE Oltenia, pentru care a fost condamnat la 1 an de inchisoare cu suspendare alaturi de afaceristul Gruia Stoica. In 2006, Bostina il numea pe Doros la conducera noului grup de firme format din fuzionarea Bostina si Asociatii.

Omul lui Tariceanu sau al lui MRU?

Venirea la conducerea ANAF in martie anul acesta, nu este prima experienta in sistemul de stat a lui Dragos Doros. Intre 2008 si 2010, a fost director al Directiei Legislatie Impozite Directe (in guvernul Tariceanu), iar pe 17 aprilie 2012 se instala ca secretar de stat in Ministerul Finantelor. Este interesant ca a figurat printre numirile precipitate facute de premierul de atunci, Mihai Razvan Ungureanu, inainte ca guvernul acestuia sa cada in urma motiunii de cenzura din 27 aprilie.

Doros e ste demis de noul premier, Victor Ponta, dar pastrat in sistem. Devine secretar de stat in Ministerul de Finante condus, in guvernarea USL, de un alt inalt oficial penal, Daniel Chitoiu, acuzat de DNA de abuz in serviciu si constituire de grup infractional organizat in dosarul ASF – Carpatica Asig.
Parteneriatul public-privat poate functiona foarte bine, cand se doreste. De exemplu, in cazul lui Doros, munca sa la KPMG s-a suprapus cu cea in slujba statului, ca adjunct al lui Chitoiu (perioada 2012-2014). In CV insa nu este precizat acest lucru, ci doar ca a fost angajat la Ministerul de Finante (a continuat insa sa fie platit de KMPG).