Acasă Stirile zilei Stiinta MOISE chiar a despartit Marea Rosie! Care este EXPLICATIA STIINTIFICA? VIDEO

MOISE chiar a despartit Marea Rosie! Care este EXPLICATIA STIINTIFICA? VIDEO

Urmareste-ne pe Facebook pentru cele mai importante stiri

Specialistii spun ca exista o explicatie stiintifica pentru despartirea Marii Rosii de catre Moise si nu a fost vorba de niciun miracol la baza acestei intamplari. 

Povestea biblica spune ca Moise, in timp ce-i conducea pe israeliti in exod, a despartit marea pentru ca acestia sa treaca, in timp ce egiptenii care-i urmareau au fost ucisi de valuri.

Inginerul Carl Drews, citat de „Washington Post“, are o alta teorie. El crede ca despartirea marii nu a fost un miracol, ci un eveniment ce poate fi explicat meteorologic.

Drews si-a facut teza de master la Universitatea din Colorado chiar pe episodul exodului si a demonstrat care sunt conditiile in care acest lucru s-ar fi putut intampla. Practic, Drews nu spune ca exodul chiar a avut loc asa cum e povestit in Biblie, ci ca daca se indeplineau anumite conditii, marea chiar putea fi despartita.

In primul rand, sustine Drews, nu stim unde a avut loc exodul, pentru ca traducerea din Biblie nu e exacta. Asadar, nu stim daca evenimentul a avut loc chiar in Marea Rosie sau undeva in delta Nilului, care oricum s-a schimbat radical in timp.

Drews a reconstruit delta Nilului, ca si cum ar fi fost acum 1250 de ani si arata cam ca in imaginea de mai jos. Marea Rosie din poveste ar fi fost intre punctul B si Kedua, pe o distanta de 3-4 kilometri. In teoria lui Drews, Marea Rosie era de fapt Lacul Tanis.

„Lacul era o laguna mlastinoasa si era locul ideal unde putea creste papirusul. Daca vrei sa gasesti acea Sea of Reeds (cum a fost tradusa alternativ expresia din Biblie, in romana inseamna Marea Stufului) astazi, acolo e“, a spus Drews. 

Apoi, cum s-a intamplat evenimentul? Drews vorbeste despre un fenomen numit asezarea vantului. Cand vantul ajunge la viteze de 100 de kilometri pe ora poate sa impinga apa. Astfel de evenimente au putut fi observate pe Lacul Erie si in Delta Nilului in 1882.

„Asezarea vantului are loc in momentul de inceput al unei furtuni, dar nu afecteaza oamenii, ci pur si simplu usuca un lac pentru scurt timp“, spune Drews. Practic, apa se muta de pe un mal pe altul si lasa o zona uscata. 

Drews spune ca, potrivit calculelor sale matematice, Moise a avut patru ore la dispozitie ca sa treaca pe partea cealalta. In fata lui s-ar fi deschis o cale de 3-4 kilometri lungime si 5 kilometri latime.

Sursa: adevarul.ro