Acasă Stirile zilei Stiinta Misterele piramidei lui Ceasusescu, construita la Pitesti! Care era scopul initial al...

Misterele piramidei lui Ceasusescu, construita la Pitesti! Care era scopul initial al misterioasei piramide?

Urmareste-ne pe Facebook pentru cele mai importante stiri

Langa Pitesti exista o piramida care ascunde numeroase mistere povestite de localnici. Monumentul este copie a piramidei lui Keops si a fost construit cu aprobarea lui Ceausescu in anii ‘80.

Copia fidela a piramidei lui Keops din Egipt a fost construita integral din otel si sticla, dar geamurile nu au mai rezistat in totalitate trecerii vremii si intemperiilor. Scopul ei declarat a fost cercetarea efectelor unor forte bizare asupra cresterii plantelor si, in final, manipularea genetica a acestora, in vederea folosirii in industria alimentara. Ce s-a petrecut insa in interiorul ei, pana sa cada in paragina si uitare, a intrecut insa orice asteptare a cercetatorilor.

Piramida din Pitesti, asa cum este cunoscuta de localnici, apare privitorului din fuga masinii, pe autostrada A1. Nu se poate ajunge la ea decat de pe malul Argesului, pe langa statia de epurare. Localnicii se feresc sa stea prea mult in apropierea acesteia, datorita unor povesti auzite de la parinti despre fenomene incredibile, la limita cunoasterii si povesti incredibile petrecute acolo.

Apa purificata cu nufarul de Nil

La momentul constructiei, piramida avea un nume pompos, “Laboratorul National de Cercetare Fundamentala” iar oamenii vorbeau in soapta ca ar fi fost cladita de serviciile secrete sau de armata. Scopul initial al misterioasei piramide a fost, insa, mult mai practic: purificarea apei, pentru transformarea in apa potabila, folosind o metoda inedita.

Piramida a ajuns, din pacate, o ruina

Sefa proeictului de cercetare era dr. Marioara Godeanu, de la Institutul Central de Biologie, iar metoda folosita era filtrarea apelor reziduale, in interiorul piramidei, folosind nufarul de Nil ca filtru de sedimente. Pe langa apa purificata, din procedeu rezulta si un mal, biomasa, care era folosita in agricultura ca ingrasamant. Insa nu numai nufarul de Nil avea efecte miaculoase asupra apei, ci chiar piramida in sine, pentru ca apa murdara era urcata in varful acesteia, folosindu-se pompe, si curgea catre sol printr-un labirint de canale cu verdeata si nuferi, iar in bazinele de la baza ajungea limpede precum cristalul.