Acasă Stirile zilei Stiinta Masina care traieste mai mult decat omul! Va distruge industria de titei...

Masina care traieste mai mult decat omul! Va distruge industria de titei si gaze!

Urmareste-ne pe Facebook pentru cele mai importante stiri

Masinile actuale sunt puternic amenintate de o noua descoperire ce ar putea anunta sfarsitul industriei de titei si gaze pe Pamant. Ultima provocare in domeniul auto este realizarea masinilor care vor folosi TORIUL in loc de combustibilul traditional, lucru care ar putea duce autonomia unei masini pana la 100 de ani de utilizare, fara alimentare… Practic, am arunca masina la fier vechi inainte de a apuca sa o alimentam cu o alta bucata de toriu, relateaza portalul cunoastelumea.ro.

In aceasta varianta Toriul, un material radioactiv, ar fi utilizat pentru a realiza un fascicul laser care incalzeste apa, care produce la randul ei aburi ce pune in miscare o turbina si astfel se produce energia necesara.

Toriul este unul dintre materialele cele mai dense de pe planeta, un mic esantion de toriu producand de 20 de milioane de ori mai multa energie decat o cantitate similara de carbune. Cu toate acestea, va fi nevoie de cateva decenii pentru ca tehnologia bazata pe toriu sa poata fi folosita in orice domeniu, dar nu inainte ca acesta sa fie utilizat la industria de automobile pentru care se cere modernizarea motoarelor.

In prezent, Laser Power Systems, o companie din Connecticut, SUA, dezvolta o solutie pentru ca autovehiculele sa se poata deplasa folosind toriul.

Desi Toriul pare un element nou in industria auto, Cadillac a experimentat deja aceasta solutie la World Thorium Fuel Concept.

In India si Australia, dar si in fiordurile Norvegiei, toriul se gaseste in nisipul de la suprafata in cantitati impresionante si se pare… reprezinta combustibilul nuclear al viitorului. Mai putin radioactiv decat uraniul, toriul poate fi exploatat in cariere de suprafata, iar acest lucru are un impact minim asupra mediului si costuri relativ reduse de valorificare.

Cercetatorii romani de la Institutul de Fizica Nucleara „Horia Hulubei” (IFIN-HH) afirma ca folosirea toriului in centralele nucleare este indicata si posibila. Mai ales ca, in urma arderii acestuia in reactorul nuclear, nu mai rezulta plutoniu 239, element radioactiv obtinut din uraniu, intrebuintat la fabricarea bombei atomice.

“Din combustibilul nuclear uzat, rezultat in urma folosirii toriului in centralele nucleare, nu poate fi extras plutoniul care este folosit pentru bomba atomica, iar exploatarea toriului nu dauneaza mediului si este, deocamdata, mult mai ieftina”, spune Mitica Dragusin, de la Institutul de Fizica Nucleara „Horia Hulubei”, pentru portalul green-report.ro.

Toriul a fost descoperit de chimistul suedez Jöns Jakob Berzelius in anul 1828, dandu-i denumirea dupa zeul nordic al tunetului, Thor.