Acasă Stirile zilei Marile firme din Romania dau in judecata statul din cauza taxelor introduse...

Marile firme din Romania dau in judecata statul din cauza taxelor introduse in ultimele luni

Urmareste-ne pe Facebook pentru cele mai importante stiri

Una din cele mai puternice asociatii de firme petroliere au anuntat prin vocea vicepresedintelui Arthur Stratan, ca impunerea de noi taxe de catre Guvernul Romaniei, ar putea sa aduca statului roman riscul de a fi dat in judecata.

 

„Modul de impunere a taxei pe stalp s-a facut gresit, clar taxa nu a fost gandita, pentru ca Guvernul a colectat mai mult decat dublu decat a estimat initial. (…) Se va deschide o cutie a Pandorei in ce priveste redeventele. Daca majorarea redeventelor va fi foarte mare se va ajunge la dispute intre companii si Guvern, posibil inclusiv in tribunal, datorita impunerii unilaterale”, a afirmat Stratan, vicepresedinte al Asociatiei Romane a Companiilor de Explorare si Productie Petroliera (ROPEPCA).

 

Impozitul pe proprietate pentru constructiile speciale, cunoscut ca taxa pe stalp, este de 1,5% din valoarea constructiei si a fost introdus la inceputul acestui an, iar normele metodologice care clarifica modul de achitare a taxei au fost aprobate la 20 mai, prima plata fiind programata pentru 26 mai, iar a doua pana la 25 septembrie.

 

ROPEPCA reuneste mai multe companii de explorare si productie a hidrocarburilor care detin majoritatea blocurilor de concesiune onshore (terestre) din Romania si cumuleaza investitii potentiale de 630 de milioane de dolari.

 

Potrivit lui Stratan, aplicarea taxei pe stalp scurteaza cu 6-7 luni durata de viata a unei sonde, care este de vreo 15 ani. Asociatia a propus reducerea valorii taxei, de la cea actuala de 1,5%, intr-o scrisoare transmisa recent Guvernului, dar la care inca nu a primit raspuns.

 

Ministerul Finantelor a inregistrat, la sfarsitul lunii mai, din declaratiile companilor care trebuie sa plateasca impozitul pe constuctii speciale suma de un miliard de lei, mai mult decat dublu fata de estimarile inscrise in bugetul pe acest an.

 

Stratan a adaugat ca valoarea redeventelor nu ar trebui crescuta iar asociatia va trimite Guvernului o scrisoare pe aceasta tema.

 

„Industria petroliera este fragmentata, adica produci extrem de putin in foarte multe locuri, si cele mai multe zacaminte sunt depletate. In vara vom trimite autoritatilor o scrisoare pe tema redevenetelor. Redeventele nu ar trebui crescute pentru ca sunt daltuite in piatra in acordurile de concesiune. Daca insa se modifica redeventele, toate contractele se modifica”, a spus Stratan.

 

Bugetul de stat incaseaza anual redevente miniere si petroliere care se cifreaza in jurul sumei de 1 miliard de lei.

 

Presedintele Agentiei Nationale pentru Resurse Minerale (ANRM), Gheorghe Dutu, spunea saptamana trecuta ca nivelul redeventelor percepute de stat pentru productia de petrol si gaze nu va creste spectaculos in noua legislatie in domeniu, dar va fi diferentiat in functie de tipul zacamantului din care sunt extrase hidrocarburile.

 

Legislatia actuala nu face diferenta intre tipurile de zacaminte, iar nivelul redeventelor este cuprins intre 3% si 13% din nivelul productiei de hidrocarburi. Redeventele au fost fixate in 2004 si sunt valabile pana in decembrie 2014 inclusiv, fiind stabilite prin legea de aprobare a contractului de privatizare a companiei Petrom, preluata de grupul austriac OMV.

 

Stratan a adaugat ca o alta problema severa cu care se confrunta companiile petroliere este accesul la terenurile care fac parte din perimetrele concesionate de la stat, din cauza activistilor care se opun explorarilor si exploatarilor petroliere.

 

„ANRM ar trebui sa asigure accesul titularului de concesiune pe respectiva concesiune, adica la teren. Populatia este manipulata de activisti. Probabil ca a ramas in memorie perioada colectivitarii cu care asociaza acum concesionarea terenurilor pentru prospectari si explorari. (…) Proiectele petroliere nu sunt buticarii de colt, ele dureaza zeci de ani. Gradul de acceptare a acestor decizii recente ale Guvernului din partea companiilor este destul de mic. Statul trebuie sa fie constient de riscurile pe care si le asuma. (…) Romania este o tara usor de parasit pentru ca descoperirile de rezerve noi sunt rare si mici”, a precizat Stratan.

 

El a afirmat ca nicio companie nu poate spune ca la nivel central nu are sprijin de la Guvern, dar este o „prapastie” la nivelul autoritatilor locale, iar unele companii din ROPEPCA se gandesc chiar sa invoce clauza de forta majora din contractele de concesiune din cauza faptului ca nu pot accesa terenurile necesare pentru desfasurarea operatiunilor petroliere.

 

„Noi vrem ca la nivel local sa avem acelasi sprijin ca la nivel central. Este o isterie nationala indusa. Sunt companii care se gandesc sa invoce clauza de forta majora din contractele de concesiune din cauza faptului ca nu pot accesa terenurile necesare pentru desfasurarea operatiunilor petroliere. Asta inseamna inghetarea contractului, deci si a investitiilor. Contractele de concesiune impun companiilor termene si volume de investitii pe perioade determinate de timp. Daca nu se fac, ANRM le poate amenda. Lungirea perioadei de explorare a unui perimetru petrolier scurteaza automat perioada de productie”, a spus Stratan.

 

Din asociatie fac parte companiile ADX Energy Panonia, Amromco Energy, Aurelian Petroleum, Beach Petroleum, Chevron Romania Exploration and Production, East West Petroleum, Expert Petroleum, Hunt Oil Romania, Moesia Oil&Gas, Nis Petrol, Panfora Oil & Gas, Raffles Energy, Rompetrol, Winstar Satu Mare, Zeta Petroleum Romania. sursa