Acasă Sanatate Leguma uitata de romani care face minuni pentru organism! Gulia poate arde...

Leguma uitata de romani care face minuni pentru organism! Gulia poate arde grasimile si te ajuta la slabit!

Urmareste-ne pe Facebook pentru cele mai importante stiri

Gulia este o leguma care se inrudeste atat cu ridichea cat si cu varza, insa nu este destul de populara, din pacate. Gulia contine zero grasimi si este ideala pentru persoanele care tin cura de slabire, fiindca are calorii „negative“, adica aduce in corp numai 4 calorii pe felie, dar stimuleaza arderile in organism si, deci, ajuta la slabit.

Datorita glucozinolatilor din compozitie (dar si din varza de Bruxelles, varza obisnuita, conopida si din broccoli), gulia este o „bomba“ antioxidanta, iar unele studii arata chiar ca persoanele care mananca cu regularitate gulii sunt mai ferite de cancer.

Gulia este o sursa excelenta de Vitamina C, Vitaminele A, E, B, K; de minerale precum fosforul, fierul, zincul, potasiul, magneziul, calciul si cuprul; de acid folic, luteina, dar si fibre dietetice. Gulia contine apa in proportie de peste 90%. Glucozinolatul determina aroma caracteristica si gustul, cunoscut ca avand activitate anticarcinogenica.

Consumul de gulie regleaza nivelul glucozei in sange, fiind deci o leguma indicata spre a fi consumata si de catre diabetici. Are proprietati exceptionale si poate fi folosita in prevenirea sau ameliorarea diferitelor boli, ca, de exemplu, durerile musculare, anemia, cefaleea, infectiile intestinale, noteaza doctorulzilei.

Gulia este o buna sursa de fosfor mineral, care are un rol esential in formarea si mentinerea sanatatii oaselor si a dintilor, contribuind astfel la cresterea si regenerarea tesuturilor si ajutand la mentinerea Ph-ului sangelui. Copiilor in crestere sau celor suferind de rahitism li se recomanda sa consume suc proaspat de gulii. Avand proprietati tonice si mineralizante, sucul de gulii, in combinatie cu sucul de morcov sau telina, este excelent pentru intarirea sistemului osos.

Datorita continutului caloric scazut, gulia este indicata in dietele de mentinere a siluetei sau in curele de slabire.

Sucul de gulii este, de asemenea, eficient pentru combaterea contractiilor musculare si atenuarea durerilor cauzate de acestea. Consumul zilnic, la micul dejun, a cate unui pahar cu suc de gulii poate fi un remediu in cazul carceilor.

Studiile efectuate la sfarsitul secolului al XX-lea au aratat ca un consum regulat de legume din familia cruciferelor, din care fac parte gulia, varza, varza de Bruxelles, conopida, broccoli, contribuie la prevenirea unor tipuri de cancer. Bogate in vitamine si minerale, acestea activeaza metabolismul celular, fortifica sistemul imunitar si isi aduc contributia in prevenirea tumorilor.

Consumarea acestor legume faciliteaza eliminarea apei din organism, ajuta la vindecarea infectiilor virale, in bronsite, tuse, angine. Gulia ajuta organismul sa se detoxifice, stimuland arderile si ajutand rinichii sa elimine acidul uric.

Mai ales prin continutul vitaminelor din complexul B, precum niacina, piridoxina (B6), tiamina (B1), acidul pantotenic (B5), consumul guliei este important pentru o buna functionare si activitate a sistemului nervos si a celui circulator. De asemenea, cantitatea semnificativa de potasiu, alaturi de enzimele care confera energie corpului, ajuta la o buna functionare a sistemului nervos, a muschilor si a creierului. Potasiul reduce si riscul aparitiei bolilor cardiace.

Frunzele soiurilor de gulie, prin continutul ridicat de fibre, enzime, vitamine si cupru, consumate proaspete, refac digestia, regleaza glicemia, incetinesc procesele de imbatranire, combat oboseala si neutralizeaza hiperaciditatea gastrica.

Aplicata extern, gulia este un remediu eficient in tratarea degeraturilor.

Sub forma de supa sau decoct, ea prezinta proprietati antidiareice. Este benefica in afectiuni respiratorii. Siropul de gulie este indicat in tratarea tusei, a bronsitei sau a anginei.