Acasă Sanatate Istoria salamului de Sibiu! Ce nu stiai despre aceasta reteta celebra!

Istoria salamului de Sibiu! Ce nu stiai despre aceasta reteta celebra!

Urmareste-ne pe Facebook pentru cele mai importante stiri

Istoria Salamului de Sibiu incepe in 1910, in Sinaia, unde italianul Filippo Dozzi a creat o reteta celebra care care se bucura de faima si in ziua de azi.

Povestea este urmatoarea:Italianul Filippo Dozzi, care lucra la cariera de piatra de la Piatra Arsa, din fostul catun Poiana Tapului, isi da seama ca, la Sinaia, mediul este favorabil producerii salamului crud-uscat, cu termen de maturare foarte lung si cu garantie de luni de zile. Asa ca se hotaraste sa cumpere o cladire care adapostea un restaurant, un depozit de vinuri ssi un hotel, unde infiinteaza „Intreprinderea Individuala Filippo Dozzi”. Reteta sa a fost transmisa fiilor sai, care au condus fabrica pana la nationalizare. La acea vreme, productia societatii era deja de 120 tone anual si avea 40-50 de angajati.

Ulterior, au fost adusi salariati din intreaga tara care sa prinda mestesugul prepararii Salamului de Sibiu, iar astazi acest produs se fabrica in aproape toata tara si se comercializeaza in medie, cu 50 de lei pentru o jumatate de kilogram.

De la vama Sibiu

Numele de Salam de Sibiu provine nu de la locul producerii acestuia ci de la vama Sibiu. La vremea cand Dozzi a pornit afacerea, marfa sa, pentru a ajunge din Regat in Imperiul Austro-Ungar, tranzita vama Sibiu, potrivit reprezentantilor Salsi. Deoarece in Ungaria existau fabrici concurente care produceau un salam asemanator cu cel produs de Dozzi, erau si restrictii privitoare la tranzitarea transporturilor cu salam romanesc pe teritoriul Ungariei. Numai Ministerul Agriculturii al Ungariei putea inlesni trecerea salamului romanesc catre alte piete. Astfel, in comenzile venite de la partenerii externi, numele produsului devine mai intai „Salam din vama Sibiu”, pentru ca mai apoi sa fie numit „Salam Sibiu”.

In epoca comunista, au fost create mai multe fabrici, iar aproape intreaga productie era exportata, iar pe mesele romanilor ajungea doar marfa luata mai mult pe sub mana. Acest fapt, precum si calitatea, au transformat Salamul de Sibiu intr-un produs de lux. Inainte de 1989, cea mai mare parte a productiei de salam de Sibiu era exportata in tari ca Statele Unite sau in vestul Europei. Dupa 1989, productia la nivel national s-a extins, insa nu toti fabricantii au respectat reteta italianului.

Sursa: evz.ro

Citeste caplimpede