Acasă Sanatate Intelege importanta “muschiului sufletului” si poti dobandi echilibrul energetic ori de cate...

Intelege importanta “muschiului sufletului” si poti dobandi echilibrul energetic ori de cate ori simti nevoia

Urmareste-ne pe Facebook pentru cele mai importante stiri

Muschiul psoas major este cel de care se vorbeste cel mai mult in terapiile yoga. Acesta mai este denumit si “muschiul sufletului”. Muschiul care stabilizeaza bazinul este situate in apropiere de osul soldului gestioneaza mobilitatea, echilibrul structural, buna functionare a articulatiilor si flexibilitatea. In plus fata de functiile sale de a mentine corpul in pozitie vertical si a ajuta la deplasare, se crede ca psoasul permite conectarea ta cu prezentul mai ales atunci cand stai intins iar tensiunea este eliberata din corp.

Mai multe studii arata faptul ca psoasul este vital pentru bunastarea noastra psihologica, pe langa sanatatea structurala. Autorul cartii Psoasul, Liz Koch, sustine ca muschiul “intruchipeaza realmente nevoia noastra pentru supravietuire si, mai profund, dorinta noastra de inflorire.” Acest lucru inseamna ca exista mult mai multe lucruri decat se stia la inceput despre psoas. Este foarte posibil ca mentinerea acestuia sanatatos sa valorifice energie pranica de vindecare si sa imbunatateasca sanatatea mintala.

UNDE ESTE SITUAT PSOASUL?

Psoasul este principalul muschi asociat cu stabilitatea fizica. Se intinde de la nivelul picioarelor la coloana vertebrala si este singurul muschi care conecteaza picioarele de coloana vertebrala. Muschiul pleaca de la vertebra T12 si se duce in jos pe alte 5 vertebre lombare inainte de a se atasa de partea de sus a osului coapsei.

psoas

CONEXIUNEA REPTILIANA

Pe langa conectarea picioarelor si a coloanei vertebrale, psoasul este conectat si la diafragma. Respiratia este modulata de diafragma si, totodata, este locul unde multe simptome fizice sunt asociate cu frica si anxietatea. Koch crede ca acest lucru se datoreaza legaturii directe dintre psoas si cea mai veche parte a creierului nostru si a maduvei spinarii numita creierul reptilian.

Potrivit lui Koch,  “cu mult timp inainte de cuvantul vorbit sau capacitatea de organizare a cortexului dezvoltat, creierul reptilian, cunoscut pentru instinctele sale de supravietuire, a mentinut functionarea noastra esentiala de baza.” Modul in care traim astazi, graba in mod constant, pun psoasul intr-o constanta stare de” lupta si fuga”.