Acasă Stirile zilei Sindromul „Primăvara Arabă”: zeci de atentate țin lumea sub teroare

Sindromul „Primăvara Arabă”: zeci de atentate țin lumea sub teroare

Urmareste-ne pe Facebook pentru cele mai importante stiri

Primăvara Arabă a adus un număr îngrijorator de atentate în luna mai, fața de ultimii doi ani de la inceputul acestui fenomen! Primavara Arabă reprezinta un șir de proteste ce au loc în mai multe țări din Orientul Mijlociu si Africa de Nord începand cu sfârșitul anului 2010.

 

Cronica atentatelor teroriste din luna mai

La începutul lunii mai un dispozitiv aparent artizanal a explodat în faţa edificiului în care se găsesc birourile Uniunii Europene de la Buenos Aires, provocând distrugeri materiale minore fără a răni nici o persoană.

La putin timp de la atentatul din Argentina a avut loc un atentat sinucigas la Kabul, in Afganistan imediat dupa plecarea presedintelui american, Barack Obama.

In Pakistan autoritatile au informat ca cel puţin 16 persoane, intre care cinci poliţişti, au fost ucise de explozia unei bombe detonate de un kamikaze, la un post de control al poliţiei din nord-vestul Pakistanului.

Pe 8 mai s-a produs o tentativă teroristă asupra unui avion cu pasageri din Chicago, iar autoritătile americane au dejucat complotul terorist de care erau amenintati. Casa Albă a anunţat că preşedintele Barack Obama era la curent din aprilie cu acest proiect al Al-Qaida de a organiza un atentat cu bombă, subliniind că americanii nu s-au aflat in niciun moment în pericol.

În China o femeie kamikaze a ucis două persoane si a rănit încă 14 într-un atentat cu bombă. Exproprierile vizând locuinţe şi terenuri, care reprezintă o sursă de finanţare importantă pentru Guvernele locale, reprezintă cauza frecventă a unor proteste, adesea violente, în China. Însă atentatele sinucigaşe rămân rare în această ţară. Potrivit unor martori, citaţi de agenţia oficială, atacatoarea era „o femeie care urma să fie mutată, după ce i-a fost demolată casa. Ea a fost convocată de autorităţile districtuale să semneze un acord”. În timpul negocierii unor compensaţii,  femeia a detonat explozivii pe care îi avea ataşaţi de corp.

În urma unor atacuri de stradă, italienii ridică gradul de alertă în privinta terorismului. Guvernul italian a decis să ridice pragul de alertă în jurul obiectivelor sensibile din peninsulă după atacul împotriva directorului unei companii, revendicat de o grupare anarhistă. Tot în Italia pe 22 mai are loc un atentat cu bombă la un liceu din Brindisi. Anchetatorii au mai multe informatii după ce apare caseta cu înregistrarea atentatului comis la liceul unde învăta Melissa Bassi, care a murit în urma exploziei si a rănit încă cinci colegi de-ai elevei. Principalul suspect fiind un bărbat de 45 de ani cu handicap căsătorit cu o românca după cum ne relatează presa italiană.

Un atentat revendicat de reteaua extremistă Al-Qaid a avut loc în Yemen care a a ucis 96 de soldati la Sanaa. Atentatul sinucigaş a vizat în timpul dimineţii repetiţia unei parade militare la care asista ministrul Apărării,  Mohamed Nasser Ahmed care a scăpat nevătămat, conform surselor militare.

Un fost soldat militar a fost găsit vinovat de plănuirea unui atentat în apropierea bazei Fort Hood din TexasNaser Abdo, 21 de ani, era acuzat că a procurat materiale pentru fabricarea unei bombe în scopul atacării militarilor şi familiilor acestora de la baza militară Fort Hood. Într-un alt incident, un psihiatru militar a omorât 13 persoane, în 2009, la baza militară din Texas.În afară de materialele pentru fabricarea unei bombe, Abdo avea în locuinţa sa un pistol, muniţie şi un număr al revistei Inspire, publicată de reţeaua teroristă Al-Qaida. El riscă o condamnare la închisoare pe viată.

În Siria au avut loc mai multe atentate. Cel puţin 34 de persoane, majoritatea militari, au murit luni în urma violenţelor din Siria, în contextul confruntărilor dintre armată şi rebeli izbucnite în apropiere de Damasc.  Atrocitățile comise în Siria sunt coordonate direct de actualul președinte Bashar al-Assad si apropiatii săi. De departe cel mai grav este masacrul condamnat de ONU de la Hula unde au fost întregistrate 108 victime. În urma atentatatului consiliul a cerut Damascului să înceteze imediat să mai utilizeze armament greu în oraşele siriene rebele şi să-şi retragă forţele din aceste oraşe, conform planului de pace al mediatorului ONU şi al Ligii Arabe Kofi Annan.

În Columbia un atentat s-a produs chiar în capitală, la Bogota . În urma atentatului cel puţin cinci persoane au murit, iar alte 17 au fost rănite într-o explozie produsă marţi într-un cartier din Bogota, Columbia, într-un atentat cu bombă asupra ministrului columbian de Interne, Fernando Londono.

În ceea ce priveste Siria, atât în urma Summit-ului G8 de la Camp David, Statele Unite presedintele Obama declară transant că numai o tranzitie politică rapidă ar rezolva situatia îngrijorătoare cât si pierderea de alte vieti omenesti. Preşedintele american a dat asigurări că el şi partenerii săi susţin planul de pace al emisarului internaţional Kofi Annan.

Papa însusi si-a exprimat doleantele, durerea si grija profundă pentru situatia de la Damasc si speră într-o aliere a comunitătilor religioase pentru a stabili pacea în această tară după masacrul de la Hula în carea au fost ucisi 108 oameni .

 „Acest masacru trezeşte durerea şi preocuparea profundă a Sfântului Părinte şi a întregii comunităţi catolice”, a declarat purtătorul de cuvânt al Sfântului Scaun, Federico Lombardi.

Pe întreg mapamondul se petrec astfel de evenimente tot mai des, ne confruntăm cu o situație din ce în ce mai alarmantă din punct de vedere al sigurantei. Dacă în Siria au murit în ultimele 14 luni peste 12000 de persoane, la nivel global aceste atentate se ridică cam la aceeași valoare în doar trei luni.

 

   C.M.I