Acasă Special Investigatii Gunoiul Constantei – o afacere murdara protejata de primarul interimar Decebal Fagadau

Gunoiul Constantei – o afacere murdara protejata de primarul interimar Decebal Fagadau

Urmareste-ne pe Facebook pentru cele mai importante stiri

Dupa cum se stie tripleta Radu Mazare – Nicusor Constantinescu – Sorin Strutinsky face obiectul mai multor dosare penale trimise in judecata. Fostul primar Radu Mazare, exviceprimarul Gabriel Stan, Sorin Strutinsky zis “Trezorierul”, deputatul PSD Eduard Martin si firma acestuia Polaris M Holding, alaturi de cinci functionari din Primaria Constanta sunt judecati intr-un dosar care are ca obiect contractul de salubritate a orasului Constanta.

situatie contracte salubrizare Constanta

In 2008 a fost incheiat un contract intre Primaria Constanta si Polaris M Holding care face obiectul acestui dosar. In rechizitoriul se arata ca, in perioada 2006-2014, Mazare Radu Stefan, in calitate de primar al Constantei, a savarsit mai multe infractiuni dintre care trei de luare de mita, o infractiune de abuz in serviciu daca functionarul a obtinut pentru sine sau pentru altul un folos necuvenit, precum si doua infractiuni de conflict de interese. La comiterea infractiunilor de luare de mita Radu Mazare a fost ajutat de Strutinsky Sorin Gabriel, fost asociat si administrator al societatii Soti Cable Neptun SRL la data comiterii faptelor, posesoarea postului de televiziune Neptun TV. Pentru a intelege contextul citam din rechizitoriul cauzei:

“In perioada noiembrie 2007 – mai 2008, la nivelul Primariei mun. Constanta s-a desfasurat procedura de achizitie publica finalizata cu incheierea contractului nr. 70717/09.05.2008 intre Primaria Mun. Constanta si societatea Polaris M Holding S.R.L., avand ca obiect delegarea serviciului de salubrizare pentru o perioada de 25 de ani, cu un cost total estimat de 1.194.056.850 lei – cca 335 milioane de euro.

Din analiza procedurii de achizitie care a precedat semnarea acestui contract au rezultat o serie de incalcari ale legislatiei aplicabile, care au avut ca rezultat producerea, in perioada 2008-2014, a unui prejudiciu in suma de 200.213.248, 91 lei, din care TVA 36.811.616,60 lei, conform concluziilor expertului desemnat in cauza; aceasta suma constituie in acelasi timp un folos necuvenit obtinut de societatea Polaris M Holding S.R.L.”

Mita s-a materializat intr-o serie de contracte de publicitate incheiate intre Polaris M Holding si Soti Cable Neptun. Citam din acelasi rechizitoriu:

“…. La aceasta infractiune au participat in calitate de complici societatea Polaris M Holding si Martin Eduard Stelian, care au decis sa participe la licitatie cu o oferta continand tarife supraevaluate si nefundamentate legal, astfel cum prevad dispozitiile Ordinului ANRSC nr. 109/2007, dupa cum se va arata in continuare. Din sumele de bani primite necuvenit de societatea Polaris M Holding de la Primaria Constanta, suma de 33.987.771,57 lei (peste 7 milioane de euro) a fost transferata sub forma unor contracte de publicitate fara scop economic incheiate cu societatea (…..), societate controlata de Mazare Radu Stefan atat direct, cat si prin intermediul lui Strutinsky Sorin Gabriel. In perioada 2008-2014, Mazare Radu Stefan a primit de la societatea Polaris M Holding peste 7 milioane de euro pentru ca a asigurat castigarea licitatiei organizate de Primaria Constanta pentru delegarea gestiunii serviciului de salubrizare a orasului si incheierea contractului nr. 70717/09.05.2008 intre Primaria Mun. Constanta si societatea Polaris M Holding S.R.L., avand ca obiect delegarea serviciului de salubrizare pentru o perioada de 25 de ani.

reteaua interese fagadau

 

Decebal Fagadau si povestea banilor din gunoiul constantean

Procurorii anticoruptie au demonstrat in rechizotoriul anterior mentionat cum ajungeau banii din bugetul local via Polaris M Holding la firma si televiziunea controlata de Radu Mazare prin intermediul lui Sorin Strutinsky. Dar in afara de contractual cu Polaris M Holding procurorii au scapat sa analizeze alte doua contracte care vizeaza afacerile cu gunoi si care arata cum o parte din banii de la bugetul local ajung la  companii cu actionariat ascuns din Cipru probabil controlate de Mazare, Constantinescu si Strutinsky. Tot in perioada de atribuire a contractului privind salubrizarea incheiat cu Polaris M Holding,  Primaria Constanta, prin fostul primar Radu Mazare, a mai incheiat un contract la data de 24.09.2007 cu societatea MM Recycling SRL. Este vorba despre Contractul pentru delegarea prin concesiune a serviciului de administrare platforme deseuri din Municipiul Constanta. Pe scurt dezinsectia, deratizarea, intretinerea si vidanjarea platformelor unde se colecteaza gunoiul plus constructia a 444 de platforme noi in termen de 18 luni. Aceste obiective se afla in cartierele Constantei. In acelasi context pe 29.11.2007, Polaris M Holding a incheiat o Conventie privind sortarea deseurilor colectate din Municipiul Constanta cu aceeasi firma MM Recycling SRL (vezi schema 3). Actionariatul acestei companii este compus din: Compania de Servicii si Consultanta SRL cu 50% din actiuni si Polaris M Holding cu alte 50% din actiuni. De fapt societatea Compania de Servicii si Consultanta SRL este o alta veriga prin care banii din bugetul local se scurg catre conturile tripletei Mazare, Strutinsky si Constantinescu prin intermediul firmelor anonime din Cipru. Ecuatia este destul de complexa. In Compania de Servicii si Consultanta actionari sunt: Talmage Overseas Cipru (societate cu actionariat ascuns) cu 96.66 % din actiuni si Valentin Gheorghe Ionescu cu 3.34 %. Acesta din urma este fost coleg de facultate al lui Mazare, Strutinsky si Constantinescu si omul lor de incredere, implicat alaturi de societati anonime in toate firmele unde au interese cei trei. Valentin Ionescu mai este si inculpat in dosarul Retrocedarilor alaturi de Mazare si Constantinescu. Un alt exemplu de societate controlata de cei trei prin interpusul Valentin Ionescu este societatea Sisteme Internationale de Afaceri, unde Valentin Gheorghe Ionescu este actionar si care are in concesiune Portul Tomis din Constanta pentru suma modica de 5000 de Euro pe luna, companie care mai detine actiuni la alte societati abonate la contracte cu administratia locala, si care a detinut sau detine terenuri obtinute din retrocedari dubioase si care va aparea si ea in ecuatia cu banii din gunoi.

schema offshore fagadau

 

Decebal Fagadau protejeaza in continuare interesele firmelor Polaris M Holding si MM Recycling

 

Revenind la contractele de salubritate trebuie adaugat ca procurorii au recomandat in rechizitoriul incetarea contractului dintre Primaria Constanta si Polaris M Holding, firma familiei Martin. Motivul este ca nu s-au respectat procedurile de achizitie, iar calcularea pretului nu s-a facut cu respectarea Ordinului ANRSC nr. 109/2007. Cum aratam anterior, inainte de semnarea contractului cu Polaris M Holding, pe data de 24.09.2007, Primaria Constanta a mai incheiat un contract pentru o perioada de zece ani cu MM Recycling SRL pentru: “prestarea serviciului de administrare, exploatare si intretinere a platformelor moderne care vor fi construite in Municipiul Constanta, precum si constructia unui numar de 444 platforme noi”. Intr-un raport al Curtii de Conturi se stabileste: ”Desi exista obligatia pentru operatorul cu care s-a incheiat ctr. cu numarul 127246/24.09.2007 si anume, MM Reciclyng, sa fie licentiat pentru prestarea de servicii de salubrizare in baza unui contract de delegare de gestiune, acesta a prezentat in vederea implinirii conditiilor de eligibilitate – iar comisia de evaluare a acceptat – licenta emisa de ANRSC pentru activitatea de sortare, nefiind prezentata licentiere pentru delegarea activitatii de infiintare a depozitelor de deseuri si administrarea acestora, activitate ce face obiectul contractului de delegare de gestiune”. In vara anului 2015 Curtea de Conturi a mai constat ca:

”Potrivit prevederilor art. 21 din contract, tarifele practicate pentru cele 9 servicii, si anume, spalat platforme, vidanjare din rigole platforma, dezinfectie si deratizare platforme, paza/monitorizare, imprastiere manuala a materialului antiderapant, indepartat manual zapada si gheata, cuprind: materiale directe, salarii directe, cheltuieli generale department de 17%, cheltuieli generale ale societatii de 9% si profit de 5%. Astfel la nivelul anului 2014 au fost angajate, lichidate, ordonantate si platite cheltuieli de la capitolul 74.02.05.01 <<protectia mediului>>, articol bugetar 20.01.04. in suma totala de 4.535.075. Se constata faptul ca tarifele de salubrizare nu sunt fundamentate in conformitate cu prevederile ordinului Presedintelui ANRSC nr.109/2007, nici la ofertare, data la care era in vigoare acest ordin, nici ulterior, la acordarea ajustarilor de tarife-dupa primul an de executare desi exista obligatia prevazuta la art 26(7) din legea nr 101/2006 si anume ca <<ajustarea ori modificarea ulterioara a tarifelor/taxelor se face cu respectarea normelor metodologice elaborate de ANRSCi anume, in baza fiselor de fundamentare pe elemente de cheltuieli>>.”

In concluzie, ca si in cazul contractului cadru dintre Polaris M Holding si Primaria Constanta, nici la intocmirea si derularea Contractului cu MM Reciclyng SRL nu a existat o fundamentare a pretului conform legislatiei. In plus MM Reciclyng SRL trebuia sa aiba autorizare pentru activitati de salubrizare nu de sortare deseuri deci nu indeplinea conditiile pentru a incheia contractul. Procurorii nu au anchetat acest aspect inca. Cu privire la derularea acestui contract, echipa de audit a CC a constat ca au fost decontate cheltuieli cu lucrari de reparatii platforme in lipsa documentelor justificative precum si cheltuieli de paza la platformele de colectare gunoi in conditiile in care acest serviciu a fost subcontractat in mod nelegal in lipsa unei clauze contractuale care sa prevada aceasta. In concluzie echipa de audit a stabilit ca au fost efectuate cheltuieli nelegale in anul 2014 de Primaria Constanta catre MM Reciclyng in suma de 972.184 lei prin decontarea unor lucrari de intretinere, constructii si reparatii platforme de gunoi fara documente justificative in valoare de 901.772 si cheltuieli de paza in valoare de 70.412 prin subcontractarea nelegala a serviciului catre Security Guard Group SRL.

schema reteaua pozimed

 

Intelegerea Mazare-Martin respectata de Decebal Fagadau

De fapt MM Reciclyng isi luase licenta pentru sortarea deseurilor menajere pentru ca probabil Radu Mazare si Eduard Martin aveau intelegearea ca o parte din contractul de salubrizare sa mearga si catre MM Reciclyng. Am aratat anterior ca MM Reciclyng imbina, prin componenta actionariatului, interesele grupului grupului Mazare-Strutinsky-Constatinescu cu cele ale lui Dumitru Martin, arestat de FBI pentru mituirea unui ofiter AIR Force si ale fratelui si nepotului sau, Gheorghe, respectiv, deputatul PSD Eduard Martin (vezi schema 1 si 2). De fapt aceasta este si ratiunea incheierii unei alte intelegeri comerciale si anume: Conventia nr 540/29.11.2007  incheiate de Polaris M Holding  cu MM Reciclyng SRL cu privire la sortarea si reciclarea deseurilor menajere. Auditorii CC au stabilit ca Polaris M Holding, conform Caietului de sarcini intocmit la data scoaterii la licitatie a contractului de salubrizare cu Primaria Constantei, avea obligatia sa asigure si serviciul de sortare al deseurilor reciclabile. Prin acest nou contract numit conventie, Polaris M Holding doar a preluat spre folosinta rampa de sortare ce apartine MM Reciclyng SRL. Sortarea deseurilor trebuia sa se faca cu personalul Polaris M Holding, iar materialele reciclabile trebuiau sa fie predate catre MM Reciclyng in contul folosirii statiei de reciclare care-i apartine. Cu privire la aceasta conventie auditorii Curtii de Conturi au stabilit urmatoarele: ”Din analiza clauzelor si a documentelor puse la dispozitie se trage concluzia ca Polaris M Holding nu a preluat efectiv in posesie statia de reciclare pentru a proceda ea insasi la sortarea deseurilor, ci aceasta activitate s-a realizat de catre MM Reciclyng, cu plata contravalorii prestatiei de catre Polaris M Holding (potrivit datelor prezentate de ANAF prin declaratia 394), desi, Polaris M Holding SRL (conform conventiei) este obligat sa predea lunar catre MM Reciclyng SRL rezultatul activitatii de sortare in contul folosirii statiei de reciclare ce apartine acestei societati. Astfel se intelege ca, contravaloarea folosirii statiei de sortare de catre Polaris M Holding SRL este reprezentata chiar de materialele reciclabile rezultate si atunci nu se justifica platile facute conform declaratiei 394. De asemenea, dovada ca activitatea de sortare este efectuata de catre MM Reciclyng stau situatiile lunare intocmite de aceasta….Activitatea de sortare deseuri, asumata de Polaris M Holding SRL prin contract, a fost transferata catre MM Reciclyng, operand deci o subcontractare”. In concluzie, Conventia dintre Polaris si MM Reciclyng incalca prevederile contractului cadru de salubritate al Polaris M Holding cu Primaria Constanta. MM Recycling incaseaza si contravaloarea pentru sortarea deseurilor de la Polaris si valorifica si deseurile reciclabile rezultate din sortare. Este clar ca Polaris plateste de doua ori acelasi serviciu si aceasta este doar o metoda prin care se mai scurg niste bani catre firmele din Romania si din Cipru ale tripletei Mazare-Strutinsky-Constantinescu. Primarul interimar Decebal Fagadau continua sa mentina aceste intelegeri dintre Radu Mazare, Eduard Martin si Sorin Strutinsky prin aceste contracte care impovareaza bugetul Primariei Constanta cu costuri nejustificate. Mai mult de fatada primarul interimar Decebal Fagadau a deschis in instanta o actiune fara succes deocamdata pentru ca a fost respinsa de Inalta Curte de Casatie si Justitie de denuntare a contractului dintre Primarie si Polaris. Actiunea pare mai degraba una de tragere de timp si de justificare a mentinerii contractului de salubrizare.

reteaua relational fagadau