Acasă Sanatate Esti fumator? O noua taxa te arde la buzunar din 2015!

Esti fumator? O noua taxa te arde la buzunar din 2015!

Urmareste-ne pe Facebook pentru cele mai importante stiri

Din anul 2015 fumatorii trebuie sa se pregateasca financiar ssa sutina din buzunar numarul fumarorilor care au renuntat la acest viciu, deoarece statul nu concepe sa-si scada bugetul alocat din taxa pe viciu.

Consumul de tigarete a scazut de la 36%, in anul 2004, pana la 26%, in 2011, arata datele Ministerului Sanatatii. In aceste conditii, potrivit ministrului de resort, Nicolae Banicioiu, „si incasarile din contributia pentru sanatate au scazut”, dupa cum se arata intr-un raspuns al oficialului de la Sanatate la interpelarea unui parlamentar.

Contributia pentru sanatate aplicata produselor din tutun, cunoscuta drept „taxa pe viciu”, a fost introdusa in anul 2006, in paralel cu tratamentul dependentei tabagice „Programul Stop Fumat” si linia telefonica gratuita Stop Fumat.

In anul 2012, „luandu-se in calcul cele cinci tipuri de boli considerate a fi cauzate de fumat (boli cardiovasculare, pulmonare cronice, cancere, infectii respiratorii si tuberculoza), pentru spitalizarea si tratamentul prin programele nationale de sanatate doar a cazurilor atribuite fumatului s-a cheltuit o suma mai mare decat cea incasata din contributia pentru sanatate aplicata produselor din tutun (diferenta este de aproximativ 100 milioane lei)”, afirma Banicioiu.

Avand in vedere cresterea continua a cheltuielilor pentru diagnosticul si tratamentul bolilor provocate de fumat, „identificarea unei solutii prin care contributia pentru sanatate aplicata produselor din tutun (si alcool) sa creasca anual ar trebui sa fie o prioritate”, sustine oficialul de la Sanatate.

Potrivit acestuia, foruri internationale precum Organizatia Mondiala a Sanatatii si Banca Mondiala, precum si experienta altor tari indica mai multe posibilitati de a creste taxarea pentru consumatorii de tigari si bauturi alcoolice, printre care:

 

1. Cresterea anuala a actualei taxe fixe (0,20 euro/pachet tigarete) ce se aplica fiecarui pachet de tutun.

2. Inlocuirea actualei taxe fixe cu un procent fix din acciza totala (cum este cazul taxei de 1% din acciza destinata Ministerului Sportului)

3. Aplicarea unei taxe pentru sanatate, distincta de acciza. De exemplu, ca procent din veniturile agentilor economici care comercializeaza produse din tutun si alcool. Aceasta din urma, daca ar fi introdusa, ar reprezenta o noutate absoluta in Romania, o noua taxa care ii va afecta pe fumatori si pe consumatorii de bauturi alcoolice.

 

Sursa: money.ro