Acasă Multimedia Videogalerie Doi frati din Miercurea Ciuc contraataca documentarul care ne-a denigrat imaginea de...

Doi frati din Miercurea Ciuc contraataca documentarul care ne-a denigrat imaginea de roman! Acestia vor realiza 13 Shades of Romanian! VIDEO

Urmareste-ne pe Facebook pentru cele mai importante stiri

Doi frati din Miercurea-Ciuc, Anda si Dragos Teglas, vor sa contraatace la documentarul britanicilor “The Romanians are coming”/”Vin Romanii”, care ne-a denigrat imaginea de roman.

Tinerii in varsta de 27, respectiv 25 de ani, stabiliti acum in Londra, vor sa realizeze un film documentar care sa vina ca replica la toate vorbele urate adresate de-a lungul vremii comunitatilor de romani de peste granite. “13 Shades of Romanian”/”13 nuante de roman” va prezenta 13 povesti de succes, 13 exemple ca printre migrantii romani din Regat sunt oameni cu adevarat muncitori, talentati si de succes. Pentru realizarea filmului, Anda si Dragos Teglas au nevoie de 12.000 de lire, bani pe care spera sa-i adune cu ajutorul unei campanii online, lansata recent.

Umilitor, tedentios si plin de prejudecati. Acestea au fost cuvintele aruncate in valul de critici provocat de documentarul „Vin Romanii”, difuzat recent de postul de televiziune britanic Channel 4.

„Comunitatea romanilor a fost ofensata si se simte profund umilita”, a transmis Razvan Constantinescu, consulul Romaniei in Bristol, in vreme ce alte cateva sute de conationali au organizat un protest mut in fata respectivei televiziuni. Mesaje similare au venit si din partea ambasadorului Romaniei la Londra, Ion Jinga, dar si din partea premierului Victor Ponta.

Mergand dincolo de supararea initiala – contestata si ea de alti romani -, doi frati originari din Miercuriea Ciuc au decis insa sa vina cu un raspuns concret adresat celor care inca au impresia ca, din varii motive, romanii le-ar fi inferiori. Pentru Anda si Dragos Teglas, seria Channel 4 a fost picatura care a umplu paharul.

Stabiliti de patru ani in capitala Regatului Unit, cei doi tineri in varsta de 27, respectiv 25 de ani au conceput proiectul „13 Shades of Romanian”/„13 nuante de roman” – un film documentar prin care Anda si Dragos vor sa arate si cealalta fata a monedei: 13 povesti de succes ale romanilor plecati pentre granite. Nu a aparut neaparat dintr-o „revolta”, ci din increderea ca, daca avem exemplele potrivite, imaginile si cuvintele bine alese, conceptiile pot fi modelate, iar preconceptiile, cel putin zdruncinate.

„13 nuante de roman are puterea nu doar de a schimba parerea Marii Britanii despre comunitatea romaneasca de aici, ci parerea intregii Europe despre romani”, spune Anda Teglas, intr-un clip de promovare pe care l-a facut impreuna cu fratele ei si pe care l-a transmis si ziarului gandul. „Credem ca, aratand adevaratele valori ale noastre si o diversitate foarte mare de oameni, din toate paturile sociale, din toate meseriile posibile, va aduce un plus felului in care noi suntem priviti si tratati in Europa. Cred ca filmul prin definitie are o putere fantastica de a ajunge la sufletul oamenilor si de a-i face sa inteleaga anumite lucruri. Iar daca este promovat corect, cu atat mai mult filmul chiar are sanse sa ajunga acolo unde trebuie si cu mesajul care trebuie, de data aceasta”, a mai explicat tanara.

„Cred ca proiectul nu s-a nascut neaparat dintr-o revolta, ci din necesitatea de a promova o latura a romanilor pe care absolut nimeni, in toate tarile – Spania, Italia, Franta, Anglia – nu o promoveaza”, a completat fratele ei, Dragos. „Noi consideram ca avem povesti mult mai importante si mult mai interesante de aratat. Avem profesionisti, avem oameni talentati, avem artisti, avem antreprenori de succes in Marea Britanie pe care vrem sa-i promovam, avem atat de multe lucruri despre care putem vorbi, incat cred ca ne-ar trebui zece filme sa terminam ce avem de prezentat”, a continuat el.

E drept insa, recunoaste Anda, productia „Vin Romanii” a fost ultimul imbold de care ea si fratele ei au mai avut nevoie pentru a lua atitudine: „In ultimii ani, in Marea Britanie am avut parte de o campanie nu tocmai pozitiva asupra romanilor. De curand chiar, postul de televiziune Channel 4 a difuzat o serie de documentare care se adreseaza unor cazuri izolate de romani si nu reprezinta intreaga comunitate romaneasca de aici”, a explicat ea.

„Banuiesc ca, in mare parte, documentarul lor ne-a facut sa ajungem la concluzia ca avem nevoie de o schimbare de imagine. Romanii de pretutindeni au nevoie de o schimbare de imagine pe care speram sa o obtinem prin documentarul nostru. Nu e vorba doar de cazuri izolate, de cazuri negative, e vorba de oameni care muncesc, care isi platesc taxele si care au pornit de jos si au reusit sa faca ceva nu doar in Marea Britanie, dar si in alte state din Europa”, a mai afirmat Anda.

Vezi VIDEO pe pagina urmatoare >>>