Acasă Stirile zilei DOCUMENTUL care arata pentru ce este folosit SPIONAJUL ELECTRONIC al NSA!

DOCUMENTUL care arata pentru ce este folosit SPIONAJUL ELECTRONIC al NSA!

Urmareste-ne pe Facebook pentru cele mai importante stiri

Internetul a avut de suferit anul acesta in urma sporirii cenzurii in tot mai multe tari, spionajul electronic al (NSA) fiind dat drept motiv pentru aceste actiuni.

Conform documentului, libertatea pe internet s-a restrans in 36 din cele 65 de tari analizate.

„Unele tari adopta legi care legitimeaza represiunea deja existenta si efectiv considera disidenta online drept infractiune”, se subliniaza in raport.

„Tot mai multi oameni sunt arestati din cauza activitatii lor pe internet si se fac tot mai multe presiuni asupra mass-media online pentru a-si cenzura singure continutul sau sunt amenintate cu actiuni in justitie, iar companiile private trebuie sa faca fata solicitarilor guvernelor de a le furniza date sau de a le sterge”, se mai atrage atentia in text.

Tara care respecta cel mai putin libertatea pe internet este, potrivit Freedom House, Iranul, urmata de Siria, China, Cuba, Etiopia si Uzbekistan. Dintre tarile analizate, 19 sunt considerate ca respectand pe deplin libertatea pe internet, cel mai bun scor obtinandu-l Islanda si Estonia, 31 o respecta partial, iar 19 nu o respecta. Romania nu este cuprinsa in analiza.

Totusi, in majoritatea statelor se observa o diminuare a libertatii pe internet, sesizeaza organizatia, mentionand ca 41 de tari au adoptat ori au propus legi ce limiteaza libertatea de exprimare in mediul online sau transforma in delicte unele activitati pe internet, constatandu-se de asemenea o intensificare a supravegherii internetului de catre autoritati. In 38 din cele 65 de state, mai ales in cele din Orientul Mijlociu si Africa, au existat persoane arestate ca urmare a pozitiilor politice exprimate pe internet.

In plus, „presiunile asupra site-urilor de actualitate politica, principalele surse de informare libera in multe tari, au crescut semnificativ”, avertizeaza Freedom House, amintind ca zeci de ziaristi au fost agresati in timp ce-si desfasurau activitatea pe frontul din Siria sau in timpul manifestatiilor antiguvernamentale din Egipt, Turcia si Ucraina, in timp ce „alte tari au inasprit regulile de acordare a licentelor pentru platformele pe internet”.

Cea mai puternica diminuare a libertatii pe internet a fost constatata in Turcia si in Rusia. In cazul Turciei, raportul evoca cenzura in crestere, mai ales pe retelele de socializare, iar in cel al Rusiei — numeroasele legi noi prin care se incearca blocarea continuturilor online si identificarea activitatilor de disidenta politica.

Sursa: agerpres.ro