Acasă Stirile zilei Stiinta Dobrogea ar putea fi maturata de un nou tsunami! 114 ani de...

Dobrogea ar putea fi maturata de un nou tsunami! 114 ani de la valul distrugator care a lovit Mangalia!

Urmareste-ne pe Facebook pentru cele mai importante stiri

Istoria valurilor ucigase din Marea Neagra

Primele informatii istorice referitoare la existenta unor valuri anomale in Marea Neagra apartin cronicarului bizantin Theophanes, care mentioneaza ca, in intervalul 544 – 545, „marea a avansat in Tracia cu 6 km, acoperind teritorii din zonele cetaŃilor Odessus, Dionysopolis si Aphrodisium”.

De altfel, pentru coasta de est a Marii Negre sunt mentionate peste 90 de evenimente de tip tsunami pentru intervalul 1410 +/- 100 BC – 1999 AD (Yalciner, 2004).

In anul 1650 un cutremur cu magnitudinea de 7 grade a avut loc in Marea Azov. Au fost gasite „urme geologice” ale tsunami-ului in golful Sevastopol (Nikonov, 1997).

In data de 26 octombrie 1802, pe plaja localitatii Yevpatoriya (Ucraina), au fost observate o serie de urme de valuri care, probabil, au fost produse de valurile generate de un cutremur cu magnitudinea 7.5 si cu epicentrul localizat la 45.7° N si 26.6° E (Nikonov, 1997).

Pe data de 26 iunie 1927, un cutremur cu magnitudinea 6.0 pe scara Richter s-a produs pe tarmul nordic al Marii Negre. Adancimea focarului a fost de 27 km iar coordonatele epicentrului au fost 34.4° E si 44.4° N. Martorii oculari au observat modificari ale topografei zonei de coasta, inclusiv “alunecari de roci in mare”.

„Un tsunami este posibil in Marea Neagra”

Mentiuni referitoare la prezenta valurilor tsunami in Marea Neagra au aparut in presa romaneasca in anul 2005. Nicola Panin, consilier la Institutul Geocomar, remarca faptul ca „un tsunami este posibil in Marea Neagra din cauza alunecarii sedimentelor depuse pe platoul continental. Acest fenomen apare in momentul producerii unui cutremur sau in momentul in care depozitul de sedimente este prea mare“.

Ideea a fost reluata si de prof. univ. dr. Gheroghe Marmureanu.

“Foarte multa lume spune ca nu este posibil sa ai tsunami in Marea Neagra, care ar fi ca un fel de vas inchis. Eu le recomand dansilor, din punct de vedere fizic, sa ia un lighean si sa faca cu mana in apa, sa vada ce valuri apar“, spunea profesorul.

El a mai adaugat ca “de la aceasta falie Sabla, personal gandesc ca sunt mari probleme, pentru ca in Marea Neagra, la o adancime de 400 si ceva de metri si pana la foarte adanc, exista depozite imense de hidrogen si de acid sulfuric. Va rog sa realizati ce inseamna aceasta scoatere afara, este un pericol… ceva mult mai periculos decat un val de tsunami insusi“.

Cu alte cuvinte, Marea Neagra ascunde, in adancurile sale, pericole care pot pune in pericol localitatile de pe litoralul romanesc. Cand si unde, insa, ramane de vazut.

Sursa: reporterntv.ro