Acasă Stirile zilei Stiinta Dobrogea ar putea fi maturata de un nou tsunami! 114 ani de...

Dobrogea ar putea fi maturata de un nou tsunami! 114 ani de la valul distrugator care a lovit Mangalia!

Urmareste-ne pe Facebook pentru cele mai importante stiri

Dobrogea este stiintific un spatiu ferit de valurile tsunami dar mai nou directorul Institutului pentru Fizica Pamantului, Gheorghe Marmureanu a declarat ca situatia se poate schimba in orice moment.

Departe de o simpla afirmatie alarmista, ideea producerii unui astfel de dezastru este una reala, mai ales daca luam in calcul istoria recenta – si nu numai – a acestor evenimente.
Un cutremur de mare intensitate poate avea loc oricand in largul Marii Negre, iar valul tsunami declansat de acesta ar putea matura tarmurile Dobrogei.

Ultimul seism de o magnitudine apreciabila  – 5,5 pe scara Richter – a avut loc in anul 2009, fiind resimtit in mai multe judete din tara si in Bucuresti, fara a produce insa un val de mare amploare.

Totusi, litoralul romanesc nu poate fi considerat ca fiind sigur din acest punct de vedere.

„Cel mai mare cutremur inregistrat in Marea Neagra s-a produs in anul 1901, pe data de 31 martie, si a putut fi resimtit, cel mai bine la Mangalia. Aici, valurile au avut o inaltime de trei-patru metri la tarm”, a declarat directorul Institutului pentru Fizica Pamantului, Gheorghe Marmureanu, intr-un interviu acordat unui post de televiziune.

Astfel, in urma cu mai mult de un secol, la est de capul Shabla-Kaliacra (nord-estul Bulgariei), aproximativ 30 kilometri in largul Marii Negre, s-a produs un cutremur cu magnitudinea de 7,2 grade pe scara Richter, la o adancime de 15 kilometri sub fundul marii. In urma acestuia s-a format un val seismic de patru metri inaltime, cu efecte locale resimtite in zona litoralului romanesc si bulgaresc. Cutremurul submarin a fost resimtit in Muntenia si sudul Moldovei, cu o intensitate de 5-6 pe scara Mercalli.

Potrivit Wikipedia, cutremurul, fiind foarte puternic, a fost urmat de multe replici si alte seisme independente, cu magnitudini cuprinse intre 5,5 si 6 grade pe scara Richter. Acestea au tinut pana in anul 1905.  Cutremurul a avut consecinte devastatoare in zona de coasta din sudul Mangaliei, multe sate fiind distruse (intensitatea maxima a IX-X pe scara Mercalli). Cutremurul a generat un tsunami de 4 – 5 metri inaltime, provocand dislocari ale malurilor si a alte fenomene geomorfologice locale.

In Bucuresti, intensitatea seismica a fost V-VI grade pe scara Mercalli, provocand panica in randul populatiei. Provincia bulgareasca Dobrici a fost, de asemenea, grav afectata de tsunami. In mai multe localitati (printre care si Balcic) casele au fost luate de suvoaiele de ape.

Vezi pe pagina urmatoare daca este posibil un tsunami in Marea Neagra >>>