Acasă Timp liber Cultura Din secretele Ceausestilor: Adevarul din spatele studiilor Elenei Ceausescu

Din secretele Ceausestilor: Adevarul din spatele studiilor Elenei Ceausescu

Elena si Nicolae Ceausescu in cabinetul de lucru.
Urmareste-ne pe Facebook pentru cele mai importante stiri

Sotia dictatorului Ceausescu a ramas in memoria colectiva ca reprezenatul de seama al imposturii intelectuale. Una din celebrele expresii lasate mostenire a fost „codoi”, citirea mot-à-mot a dioxidului de carbon (CO2).

Elena Ceausescu a fost aleasa membru al Academiei Romane in 1974. A fost ultimul membru acceptat pana la Revolutie. “Studiile Elenei Ceausescu se rezuma la clasele primare. Avea sa devina insa inginer chimist, doctor in chimie si, in sfarsit, academician. In faza ei de maxima ascentiune intelectuala, numele i se pronunta invariabil: «Academician Doctor Inginer Elena Ceausescu». Elena Ceausescu a ajuns numarul doi din partid. Primei doamne i-au revenit politica de cadre, stiinta, tehnologia si cultura”, scrie istoricul Lucian Boia, in “Romania, tara de frontiera a Europei”.

Nu putini romani se intreaba ce s-a intamplat cu aceasta titulatura acordata „savantei de renume mondial”. Un statut al Academiei Romane precizeaza ca sunt exclusi toti acei membri care au suferit condamnari penale, drept pentru care sotia lui Ceausescu a fost exclusa post-mortem. Decizia a fost luata in prima sedinta a Academiei din anul 1990.

Elena Ceausescu a devenit doctor in chimie in 1967, cu teza „Polimerizarea stereospecifica a izoprenului”. Aceasta a fost insa redactata de altii savanti in domeniu. “Nu avea cum sa scrie ea. Avea in realitate patru clase. Restul studiilor sunt incerte. Au circulate numeroase legende despre cei care au scris doctoratul. Clar ca erau profesori de chimie, savanti. Elena Ceausescu a primit numeroase titluluri de Doctor Honoris Causa, insa ele erau conjuncturale. Era o chestie de protocol. De fiecare data cand seful statului era invitat undeva, exista un protocol intre cele doua tari si se acordau si aceste titluri. Foarte multa lume stia cine este ea. Cunostintele ei in chimie erau limitate”, explica Elena Solunca, reprezentanta Biroului de Presa a Academiei Romane la acea vreme, citata de Adevarul.

Fosta prima doamna a tarii a primit si alte titluri de Doctor Honoris Causa ale unor universitati de renume din lume. De regula, acestea sunt titluri care se acorda persoanelor care s-au distins in anumite domenii profesionale, sociale sau politice. Singurul merit al Elenei Ceausescu a fost ca era sotia fostului dictator.

Trebuie sa ne gandim cum a fost posibil sa se ajunga in acel hal. A existat comunism si in alta parte, dar in tarile catolice a existat mereu o impotrivire, elitele nu au disparut total. Cred ca e vorba de mentalitatea ortodoxa. In tarile ortodoxe a fost cel mai cumplit totalitarism. E ceva in ortodoxie si trebuie studiat in profunzime, a incheiat Elena Solunca.