Acasă Stirile zilei Stiinta Descoperirea care schimba tot ce stiai despre evolutia oamenilor! A iesit la...

Descoperirea care schimba tot ce stiai despre evolutia oamenilor! A iesit la iveala ADN-ul unei specii neidentificate!

Urmareste-ne pe Facebook pentru cele mai importante stiri

Genele unei specii disparute, neidentificate, au fost descoperite in ADN-ul melanezienilor, populatie ce este localizata in zona pacifica de sud.

Potrivit noilor cercetari, aceasta specie nu apartinea Neanderthalilor sau Denisovanilor, dar ar putea reprezenta o a treia specie, neidentificata pana acum.

Ryan Bohlender, genetician la Universitatea din Texas, a afirmat ca „probabil am omis o specie sau am omis legaturile dintre specii.” Acesta, impreuna cu echipa sa, au incercat sa afle procentul ADN-ului specific hominizilor pe care oamenii din ziua de azi inca il mai au si rezultatul a fost reprezentat de discrepantele care dezvaluie faptul ca imperecherea stramosilor nostri cu Neanderthalii si Denisovanii nu este, de fapt, explicatia primordiala. Se crede ca, acum intre 10.000 ani si 60.000 ani, acestia au emigrat din Africa si au avut contacte cu populatiile aflate in Eurasia, iar aceste contacte au lasat o amprenta specifica in ADN-ul nostru care rezista pana astazi, europenii si asiaticii avand variante genetice distincte ale Neanderthalilor.

Cercetatorii au descoperit la inceputul acestui an ca europenii au mostenit de la Neanderthali gene care  ii supun predispozitiei aparitiei unor boli si riscului crescut de depresie. Procentajul ADN-ului pe care europenii si asiaticii l-au mostenit de la acestia este de 2,8%.

Dar atunci cand este vorba de ADN-ul mostenit de la Denisovani, lucrurile devin putin mai complicate, mai ales in cazul populatiei din Melanezia, o zona din sudul Pacificului ce cuprinde Vanuatu, Insulele Solomon, Fiji, Papua Noua Guinee, Noua Caledonie, Papua de Vest si Insulele Maluku. Unul dintre cercetatorii implicati in acest proiect a afirmat: „Europenii nu prezinta nicio gena a Denisovanilor, iar populatia din China doar un foarte mic procentaj, 0,1%. insa, in cazul melanezienilor, acest procentaj este de 1,11%.” Dupa aceste investigatii, cei care au demarat acest studiu au ajuns la concluzia ca cea de-a treia specie ar avea o mare legatura cu populatia actuala a melanezienilor.

Interactiunea stramosilor nostri cu alte specii preistorice poate ca a fost mult mai complexa decat ne-am fi asteptat si chiar daca nu au fost inregistrate descoperiri care sa ateste existenta altor specii, asta nu inseamna ca ele nu au existat.

Sursa: Descopera