Acasă Stirile zilei Bani Decizia de reducere a TVA la paine va fi luata pana la...

Decizia de reducere a TVA la paine va fi luata pana la sfarsitul lunii aprilie!

Urmareste-ne pe Facebook pentru cele mai importante stiri

Deciza politica de reducere a TVA la paine va fi luata pana la sfarsitul lunii aprilie, chiar daca de multi ani functionari si economisti din ministerul Finantelor spun ca masura ar aduce prejudicii bugetului de stat, a declarat duminica ministrul Agriculturii, Daniel Constantin.

Un document al Ministerului Finantelor, avand sigla „Ministerul Finantelor Publice-Cabinet Ministru”, cu semnatura, stampila si numar de inregistrare din saptamana trecuta, arata ca reducerea TVA la paine ar genera un impact bugetar negativ semnificativ si, desi „cel putin teoretic” poate crea premise de diminuare a evaziunii in urmatorii ani, pe termen scurt trebuie gasite alte surse de venit care sa compenseze pierderea imediata, surse care insa in prezent nu pot fi asigurate.

„Este parerea unor functionari, a unor economisti din ministerul de Finante pe care o cunoastem si nu ne mira. De foarte multi ani cei din ministerul de Finante ne spun ca este o masura care ar aduce prejudicii bugetului de stat, insa deciza politica de reducerea TVA la paine va fi luata pana la sfarsitul lunii aprilie”, a spus Constantin la RTV.

In documentul Finantelor, redactat la momentul la care proiectul de reducere a TVA la paine pentru sase luni era anuntat de doua luni, se arata ca identificarea altor surse de venit care sa compenseze sumele neincasate ca urmare a unei astfel de reduceri a cotei de TVA este necesara pentru a mentine echilibrul bugetar si tinta de deficit asumata cu institutiile financiare internationale.

Ministerul a analizat reducerea cotei de TVA la paine – un angajament politic al Guvernului USL – de la 24% la 9%, si impactul bugetar aferent, iar din analiza a rezultat ca o astfel de masura ar genera un impact bugetar negativ in trend ascendent, de 635 milioane lei (0,1% din PIB) in 2013, 671,7 milioane lei in 2014, 707 milioane lei in 2015 si 742,1 milioane lei in 2016.

Datele Finantelor, chiar si calculate pentru un an intreg, sunt mai mari decat cele prezentate incepand cu acest an de premierul Victor Ponta si de ministrul Agriculturii, Daniel Constantin, care sustineau ca efortul bugetar pe sase luni din acest an se ridica la 200 milioane lei, respectiv la 100 milioane lei.

Ministerul Finantelor arata astfel ca, desi „pentru anii urmatori” anului 2013 cel putin teoretic reducerea cotei de impozitare poate crea premisele diminuarii semnificative a evaziunii fiscale, cresterii bazei de impozitare si, implicit, compensarii acestui impact negativ direct printr-o crestere a gradului de colectare a TVA, pe termen scurt insa, pentru a putea mentine echilibrul bugetar si tinta de deficit asumata cu institutiile financiare internationale, este necesara identificarea altor surse de venit.

„In aceste conditii, consideram ca masura de reducere a cotei de TVA aplicabila livrarilor de paine la aceasta data nu poate fi implementata decat in situatia identificarii unei alte surse de venit care sa compenseze acest efect bugetar negativ pe termen scurt. Avand in vedere impactul semnificativ negativ rezultat in urma analizei, coroborat cu constrangerile bugetare si acordurile cu institutiile financiare internationale, in prezent nu pot fi asigurate resursele financiare necesare compensarii sumelor neincasate ca urmare a reducerii cotei de TVA”, se arata in document.

Ministerul Finantelor mai arata ca aceasta problema ramane in atentie „in viitor”.

Proiectul de buget pentru acest an a fost construit de Guvern pe un PIB calculat la aproape 140 miliarde euro, cu venituri de 46 miliarde euro si cheltuielile de 49 miliarde euro, rezultand o tinta de deficit bugetar de 2,15% din PIB.

In luna mai a anului trecut, imediat dupa preluarea guvernarii, premierul Victor Ponta declara ca reducerea TVA la produsele agricole, in cadrul unei scheme in care 15% din TVA platita la alimente este restituita producatorului care vinde in mod legal, va fi cuprinsa cel tarziu in bugetul pentru 2013, deoarece scade evaziunea, producatorii agricoli sunt sprijiniti, iar pe termen mediu si lung cresc incasarile la buget.

Si ministrul Agriculturii, Daniel Constantin, sustinea atunci ca proiectul bugetului pe 2013 va include cu siguranta o cota de TVA de 9% la alimente, daca aceasta masura nu va fi implementata chiar din 2012.

Florin Georgescu, ministru al Finantelor, se rezuma la a afirma ca o eventuala reducere a taxei la alimente va fi decisa dupa alegerile din toamna anului 2012.

Subiectul nu a putut fi insa transat in negocierile cu Fondul Monetar International (FMI), astfel ca masura nu a mai fost inclusa in proiectul de buget pentru acest an.

Premierul si ministrul Agriculturii au abordat insa in continuare aceasta tema, in discursurile publice, iar la 28 ianuarie seful Guvernului a afirmat ca Guvernul ar putea reduce TVA la 9% pentru paine de la 1 iulie 2013, pentru un interval de sase luni, ca un proiect-pilot in care sa se constate daca veniturile bugetare cresc astfel incat sa acopere deficitul „de 200 milioane lei” generat de aceasta masura.

Cateva zile mai tarziu, la 1 februarie, ministrul Agriculturii afirma ca reducerea TVA la 9% pentru paine este un angajament politic care ar putea fi aplicat in 2013, in conditia in care efortul bugetar pe sase luni este „de 100 milioane lei”.

Potrivit premierului Ponta, reducerea TVA ar urma sa fie din nou discutata cu FMI la urmatoarea misiune la Bucuresti.

Ideea reducerii TVA pentru alimentele de baza este mai veche, sustinuta si de fostele guverne, dar nu a fost niciodata pusa in aplicare.

Sursa: mediafax.ro