Acasă Stirile zilei Stiinta De ce nevertebratele marine nu se imbolnavesc de cancer? Iata planta care...

De ce nevertebratele marine nu se imbolnavesc de cancer? Iata planta care le protejeaza!

Urmareste-ne pe Facebook pentru cele mai importante stiri

Microfauna marina, care formeaza adevarate saltele pe fundurile marilor si oceanelor, si care este formata din colonii de animale minuscule ce imita perfect plantele, este cunoscuta pentru „calitatea” ei de a distruge fundurile navelor si digurile.

 

Dar aceasta „pacoste” contine un compus chimic, care ar putea ucide celulele canceroase. Timp de 30 de ani, George R. Pettit, de la Universitatea Arizona (SUA) a cercetat viata submarina cu scopul de a descoperi unele substante anticanceroase. El declara ca nu a vazut niciodata un nevertebrat marin bolnav de cancer. Dat fiind ca molustele si buretii au supravietuit timp de sute de milioane de ani, ele ar trebui sa posede o aparare chimica puternica. Adevarat! Un compus extras din aceste forme atit de mici de viata si anume briostatin 1, a dublat perioada de supravietuire a unui soarece cu leucemie si limfom si a oprit cresterea celulelor din melanoame. Testarile pe oameni au inceput deja in SUA, coordonate de Institutul National pentru Cancer. Intre timp, Pettit experimenteaza cu alte substante promitatoare, extrase din bureti si moluste si chiar dintr-un vierme de mare.

Spirulina este o cianobacterie cunoscuta de multa vreme sub denumirea de alga verde-albastra. Cercetarile arheologice din asezarile apartinind celebrei civilizatii Maya au dezvaluit o suprafata enorma brazdata de o retea de canale navigabile cu bazine inguste. Intr-un sistem de canale paralele se realizau culturi de Spirulina, lucru care a permis mayasilor sa asigure hrana pentru o populatie apreciata la peste doua milioane de oameni. Investigatiile facute au aratat ca si aztecii au folosit lacurile cu pH alcalin si concentratie mare de saruri pentru cresterea Spirulinei. Produsul obtinut prin amestec cu faina de porumb constituia hrana populatiei. „O civilizatie care s-a bazat pe Spirulina nu numai ca a stimulat o buna sanatate intr-un climat de jungla fierbinte, dar a sporit vigoarea, energia si capacitatile mentale ale populatiei”, spunea in 1980 omul de stiinta Christopher Hills. Prezenta in ape cu continut ridicat de saruri, Spirulina, cu specia cea mai cunoscuta „platensis”, dar si cu alte specii, este prezenta si la noi in tara in apele geotermale si in apele uzate din Oradea.

Realizarea culturilor de Spirulina a fost inceputa in Romania in 1983, de dr. Gheorghe Popovici de la Institutul de Stiinte Biologice Bucuresti, in colaborare cu Centrul de Cercetari din Cluj si cu Institutul de Cercetari Alimentare Bucuresti, pe statii pilot. Dupa 1990, cercetarile au fost reluate de actualul Institut de Ecologie Aplicata din Bucuresti, care a realizat tehnologii noi de cultivare, in special pe ape minerale si termominerale.

Datorita continutului sau mare de proteina, aminoacizi esentiali, pigmenti, vitamine (B1, B2, B6, B12, C), beta caroten, minerale, Spirulina este rapid asimilata de catre organism, imbunatatirea starii de sanatate a organismuiui fiind vizibila dupa numai trei zile de tratament. Cele patru tipuri de preparate pot fi administrate atit la copii cit si la virstnici, iar adaugata in unguente cosmetice duce la regenerarea tesuturilor, la intretinerea tenului si impiedica dezvoltarea ridurilor. In cazul animalelor, biomasa de Spirulina poate fi folosita ca supliment de hrana, dar poate constitui si materie prima pentru realizarea unor alimente de uz uman. Produsele din Spirulina au fost deja preluate de o serie de farmacii din Bucuresti, Constanta si de o serie de firme de desfacere din tara, iar tehnologia de cultivare pe ape termominerale a fost transferata de la IEA si la Avi Floria din Arad.