Acasă Sanatate Cum te poate imbolnavi de cancer un vin ieftin? Citeste concluziile unui...

Cum te poate imbolnavi de cancer un vin ieftin? Citeste concluziile unui nutritionist!

Urmareste-ne pe Facebook pentru cele mai importante stiri

Nutritionistul Elena Nemtuc trage un semnal de alarma despre cele mai periculoase sortimente de vinuri pe care le consuma romanii. Efectele pot fi devastatoare. Consumatorii pot face cancer din cauza acestor vinuri care nu s-au intalnit niciodata cu strugurii ci au in compozitie doar alcool, apa si arome.

Vinul este obtinut prin fermentatia alcoolica a strugurilor. Nu se adauga arome sau zahar. Cu toate acestea, vinul la pet sau cele cu un pret foarte mic (sub 15 lei, sticla de 750 ml) contine zahar, arome, apa, sulfiti si alcool. Daca mai contin si struguri sau urme de struguri este discutabil. Asadar, un vin ieftin reprezinta de fapt o apa cu alcool si arome, ceea ce contravine atat normelor de productie, cat mai ales sanatatii. Cancer de esofag, faringe, laringe, colon, ficat, depresie, afectiuni dentare grave pot fi cauzate de un consum dezechilibrat de astfel de bauturi, asociate cu un stil de viata in general necorespunzator, conform ziare.com.

Vinul de tara tinde sa devina si el tot mai nepotrivit, deoarece se folosesc din ce in ce mai multe adaosuri daunatoare: zahar pentru o accelerare a procesului de fermentatie, sulfiti pentru o mai buna conservare. Problema reala in acest caz fiind dozajul. Cu siguranta, nu se vor indeplini normele stabilite de legislatia in vigoare.

Pretul poate fi un bun criteriu. Eticheta ne ajuta sa stim cu exactitate ce consumam si sa ne asiguram ca nu contin o cantitate mai mare de sulfiti decat cea agreata la nivel european de normele de sanatate (150 mg/l de sulfiti pentru vinul rosu, 210 mg/l vinul alb). Asociatiile de producatori si somelierii sustin ca un vin al carui pret este sub cinci euro/sticla de 750 ml cel mai probabil este de o calitate indoielnica si ar trebui evitat. Un vin cu adevarat bun, costa zece euro/sticla de 750 ml.

Ce fel de vin nu trebuie sa achizitionam niciodata?

Vinul de tara (acolo unde nu avem o sursa verificata si de incredere) si cele mentionate anterior in categoria vinurilor foarte ieftine.

Nu este recomandat in timpul mesei

Alcoolul incetineste digestia. Implicit, vinul va avea acelasi efect, ceea ce va genera o stagnare prelungita a acestora in stomac si implicit, va afecta functiile intregului sistem digestiv. Impactul se resimte cu precaderea la persoanelor predispuse la afectiuni gastrice. Senzatia de prea-plin resimtita in acest caz poate genera un disconfort si mai mare in cazul in care discutam de cina, deoarece se va mentine si pe parcursul noptii putand genera balonare si un somn nelinistit.