Acasă Life Cum sa te „lupti” corect ca sa stapanesti ZMEUL? Citeste si invata...

Cum sa te „lupti” corect ca sa stapanesti ZMEUL? Citeste si invata sa tragi sforile!

Urmareste-ne pe Facebook pentru cele mai importante stiri

Este vara si cautam diverse metode de recreere dar unele dintre ele sunt costisitoare iar altele necesita un pic de indemanare. Vrei sa te distrezi si sa dobandesti si un pic ce indemanare? Inalta zmee!

Cu peste 2000 de ani in urma, chinezii foloseau zmee pentru a transporta franghiile de pe un mal pe altul al raurilor astfel incat sa poata ridica poduri. Pe 20 aprilie, in China a inceput Festivalul International al Zmeelor de la Weifang, in provincia Shandong, care continua pana la inceputul lui mai.

Nu stii nimic despre zmee? Iti spunem noi. E frumos cand se inalta zmeul. Iata ce trebuie sa afli pentru a le aduce bucurie piticilor tai:

Descifreaza vantul. Un vant usor, cu viteza de 6,5-11km/h, este ideal pentru zmee in forma de diamant sau de triunghi.

Nu-ti trebuie instrumente precise pentru a masura viteza vantului: daca frunzele fosnesc si steagurile flutura fara sa se intinda in vant, vantul e bun pentru zmee. Daca steagurile flutura puternic, aproape complet desfasurate in vant, iar arbustii se misca cu totul, vantul sufla cu 16-19 km/h. Aceste conditii sunt bune pentru zmee celulare, asa-numitele box-kite, care sunt mai grele. Daca se lovesc crengile si se rup corzile de la drapele, vantul e prea puternic pentru a inalta orice tip de zmeu.

Cauta spatii largi, deschise, sub cerul liber. Si nu numai copacii si liniile sub tensiune pun in primejdie zmeul. Mai exista un motiv: cand vantul se loveste de cladiri si de alti copaci, se creeaza turbulente, iar acestea pot duce la prabusirea zmeului. Asa ca du-te pe camp sau pe plaja si inalta zmeul intr-un loc unde nu mai e nimic altceva intre voi si cer.

Ramai pe loc. Pe bobocii care nu au mai intaltat zmee ii ghicesti imediat dupa stilul in care alearga peste camp tarand zmeul dupa ei. Stai cu spatele spre directia din care sufla vantul si tine zmeul cat de sus poti in fata ta. Varful acestuia trebuie sa fie indreptat in sus. Cand simti ca a prins un curent, da-i liber. Nu-l arunca, da-i drumul doar.

Stai la departare de zmeu. Daca zmeul nu se inalta, cu toate ca tu stai pe loc, s-ar putea ca vantul sa nu fie suficient de rapid. Cand vantul e slab, zmeele au nevoie de mai mult spatiu petnru a-si lua zborul, asa ca roaga pe cineva sa tina zmeul, iar tu merg inapoi, desfasurand franghia zmeului, pret de vreo 50-60 de pasi. Apoi roaga-ti prietenul sa dea drumul zmeului. Smuceste de sfoara ca sa determini zmeul sa-si inceapa ascensiunea.

Trage sfori. Pe masura ce zmeul se inalta, joaca-te cu franghia. Cand incepe sa coboare, intinde coarda un pic. In acest moment, zmeul se va ridica din nou – de data aceasta ceva mai sus, asa ca trebuie din nou sa-i mai lasi franghia libera, pe care o vei strange-intinde din nou, cand incepe iar sa piarda altitudine. Acest proces trebuie repetat pana cand zmeul ajunge suficient de sus cat sa prinda un curent puternic si constant.

Pune-i coada. Daca zmeul se zgaltaie in toate directiile in aer, pune-i o coada in partea de spate-jos. Majoritatea celor cumparate sunt fabricate cu coada. Nu e doar un accesoriu dragut, ci si unul extrem de practic, esential. Ajuta la echilibrarea zmeului in aer. Va trebui sa testezi cozi de diverse lungimi pana gasesti ceea ce se potriveste. Vei sti ca ai nimerit-o atunci cand zmeul se indreapta si-si ia zborul in linie dreapta.

Evita incurcaturile. Fa-ti rost de o agrafa cu vartej de la magazinul de pescuit si leag-o la capatul franghiei. Se va putea agata usor de zmeu si ajuta va diminua rasucirile si incurcaturile care se pot produce cu franghia.