Acasă Special Investigatii Cine este mogulul pesedist care face jocurile lui Plahotniuc

Cine este mogulul pesedist care face jocurile lui Plahotniuc

Urmareste-ne pe Facebook pentru cele mai importante stiri

Rezultatul primului tur de scrutin ii dau emotii mari nu doar lui Plahotniuc, ci si unor politicieni si oameni de afaceri din Romania. O victorie a Maiei Sandu in turul doi in fata pro-rusului Igor Dodon le-ar putea strica apele aranjate cu truda la Chisinau, aruncand in aer garantiile primite de la Plahotniuc in privinta respectivelor aranjamente.

Unul dintre ei este Felix Stroe, directorul RAJA, companie care din 2012 este furnizor de apa in regiunea Comrat, dar al carui vis de marire regionala include Chisinaul si o cat mai mare felie din piata moldoveneasca dupa modelul de succes din Romania, unde compania de la malul marii este cel mai mare operator public in domeniul alimentarii populatiei cu apa potabila.
Nu este un secret ca oligarhul Plahotniuc este principalul papusar al acestor alegeri, iar jocul dublu pe care il face este menit sa ii asigure pe de o parte mentinerea Republicii Moldova intr-o zona gri – nici pro-europeana, nici suta la suta pro-rusa, iar pe de alta propria libertate (exista numeroase suspiciuni privind implicarea sa in furtul miliardului de euro din bancile moldovene la sfarsitul lui 2014).

Maia Sandu a ajuns in turul 2, cu un rezultat atat de bun, tocmai pentru ca a reusit sa canalizeze nemultumirile populatiei fata de aceasta guvernare criminala. Asadar, pe de o parte Plahotniuc incearca sa pastreze aparentele pentru europeni si americani, de care este dependent, dar pe de alta parte lucreaza impotriva unei aliante care-l poate baga la puscarie.
De departe considerat cea mai influenta persoana din Republica Moldova, Plahotniuc detine o avere imensa atat in mica republica, cat si pe malul Dambovitei, potrivit unei anchete recent publicate de RiseProject.

 

Felix + Plahotniuc=love(le)

Cum a ajuns insa Stroe sa devina un mogul regional al apei, o resursa strategica alaturi de energie? Cum s-a intamplat sa fie tocmai el chemat sa salveze tocmai o companie de stat din Gagauzia, teritoriu separatist din sud-vestul Republicii Moldova, aflat sub influenta rusilor si condusa de guvernatorul Irina Vlah, despre care presa a scris ca este agent KGB.
Inainte de 1990, puterea depindea integral de sprijinul rusilor, de servicii si de cat de bine stiai sa slujesti ideologiei de partid. Absolvent al Academiei Navale Mircea cel Batran, Felix Stroe a fost pe rand comandant de nave de razboi, a activat in cadrul Consiliului Politic Superior al Marinei Militare, unul dintre departamentele politice ale Ministerului Apararii Nationale (condus de Ilie Ceausescu, fratele dictatorului) si unul dintre departamentele ideologice ale Ministerului Apararii, cel care punea in practica doctrina si instructiunile PCR.
Dupa 1989, Felix Stroe, fostul ideolog comunist si rusofil, a beneficiat nu doar de conexiunile la varf mostenite via carierei de dinainte de 1989, ci si de favorurile amiralului KGB-ist Gheorghe Anghelescu.

Tot pe filiera apropierii de fosti ofiteri de securitate din defuncta URSS (deveniti mai toti oligarhi in structura de putere de la Kremlin), Stroe a ajuns la o relatie de lunga durata cu Banca Europeana pentru Reconstructie si Dezvoltare (BERD), cel mai mare creditor din tarile de tranzitie din Europa de Est si fosta URSS. Banca a fost, inca de la lansare, obiectul a multor critici ca este risipitoare, ineficienta, inutila si, in unele cazuri, corupta. BERD a fost acuzata ca face concurenta neloaiala bancilor locale din respectivele state, ca nu favorizeaza sectorul privat si micile intreprinderi, acordand credite preferentiale marilor structuri de stat.

Potrivit GAB (Government Accountability Project, un organism de supraveghere financiara american,), pana la 20% din imprumuturile acordate de BERD sunt folosite in scopuri corupte. In 2010, directorul executiv rus al BERD, Elena Kotova, a fost acuzata de luare de mita in valoare de 1 milion de euro.
Cu sprijinul BERD, Stroe a ajuns sa deruleze proiecte de peste jumatate de miliard de euro, potrivit propriilor declaratii. Obisnuit cu cifrele mari si cu bancile, Stroe vorbeste asadar aceeasi limba cu Vladimir Plahotniuc, pentru care Congresul SUA a propus in septembrie o rezolutie de adoptare a unor sanctiuni aplicate oligarhului si celor implicati in afacerea „Miliardul Furat” din R. Moldova.
Si la fel ca Plahotniuc, Stroe continua sa actioneze in afaceri, folosindu-se de ajutorul conexiunilor din spatiul ex-sovietic. O retea de interese bine camuflata insa in demersuri capitaliste legitime prin care spera sa reuseasca sa puna mana si pe distributia de apa in cat mai multe orase din Republica Moldova, dar si din alte doua tari vecine cu puternice afinitati pro-ruse – Serbia si Bulgaria. In cazul Chisinaului si altor orase mari din Republica Moldova un atu ar putea fi si faptul ca, intre timp, a dobandit si cetatenie moldoveneasca (21 noiembrie 2011), iar din 2012 este si cetatean de onoare al Comrat-ului.