Acasă Life Dezvoltare Personala Cinci tehnici simple pentru a scapa de frica

Cinci tehnici simple pentru a scapa de frica

Urmareste-ne pe Facebook pentru cele mai importante stiri

Frica sau teama este unul din cele mai puternice sentimente pe care le poate avea omul.

Important este sa-i recunoastem formele si, atunci cand ne simtim din nou influentati de frica, sa actionam pentru a ne recapata puterea.

Frica determina aparitia nervozitatii, frustrarii si a disconfortului. Frica este o forma de gand negativ care-ti slabeste sufletul pentru ca iti plaseaza mintea intr-o stare constienta de victima. Aceasta stare de spirit negativa te impiedica sa apreciezi darul iubirii si viata.

Nimic nu e mai molipsitor si mai daunator decat sentimentul de frica. Asta pentru ca iti fura din energie si te destabilizeaza pe toate nivelurile (fizic, emotional si psihic). Lipsa de intelegere a temerilor provoaca indoiala, confuzie si duce, deseori la aparitia unor blocaje de ordin psihologic si emotional. Ceea ce poti face pentru a preveni astfel de emotii si stari, este sa te confrunti cu temerile, nu sa le eviti sau sa le ”ascunzi sub pres”.

Se poate spune, de asemenea, ca frica este cea mai mare slabiciune a unui om, prin prisma promovarii sentimentelor de confuzie, anxietate si lasitate. Iar toate acestea, nu fac decat sa reduca drastic claritatea mentala si capacitatea de concentrare pe aspectele pozitive ale vietii.

Un alt nivel pe care actioneaza frica este cel al conexiunii fiintei umane cu divinitatea. Sentimentul puternic de teama induce totodata senzatia de separare si singuratate. Omul se simte vulnerabil si rupt de insasi sursa care l-a creat. In felul acesta, perspectiva care instaleaza si deciziile luate sunt in 99% din cazuri eronate. Atunci cand te simti conectat si sprijinit de o forta mai inalta decat tine, nivelul de energie este ridicat, ai claritate mentala si reusesti sa faci cele mai bune alegeri, scrie noulpamant.

Cum ne eliberam

  1. Infrunta frica.

Cand vine vorba de temerile noastre, multi dintre noi incercam sa le ignoram, sa le suprimam sau sa fugim de ele, fara a fi constienti de faptul ca ele pot reaparea intr-un mod mult mai agresiv si mai intens. Pentru a preveni dezvoltarea lor, este necesar sa le recunostem si sa devenim constienti de ele. Abia cand ajungem in acest punct al procesului, temerile incep sa fie ”cucerite”. Iar un alt mod miraculos care poate fi de ajutor in confruntarea cu frica este sa invatam sa transformam temerile in ”arme” , in cunostinte care sa ne faca mai puternici.

  1. Vizualizeaza temerile

Odata identificata sursa sentimentelor de teama, se trece la urmatorul nivel, acela de a vizualiza ceea ce iti provoaca teama. Spre exemplu, daca ti-e frica de paianjeni, stai jos si vizualizeaza-te stand in fata unuia. Imagineaza-ti ca te joci cu el si ca esti in siguranta. Ideea nu este sa te pregatesti pentru ceva asemanator in realitate (nu e indicat), ci sa dezernergizezi frica dandu-i o alta conotatie la nivel mental. Totul porneste din minte.

  1. Traieste in prezent, nu in trecut

O mare parte din temerile noastre sunt provocate de experientele din trecut asociate cu evenimente tragice. Incepe prin a constientiza faptul ca nu te-ai detasat inca de emotiile negative de atunci. Evenimentul a trecut, dar tu ai ramas ancorat in starea mentala de atunci. In plus, pentru a depasi experientele din trecut, trebuie sa afli ce anume le-a cauzat si ce ai putea invata din ele. Ignorarea nu este o solutie. Chiar daca poate parea traumatizant, infruntarea si depasirea este calea catre un viitor relaxat, fara temeri.

4.Fii curajos si increzator

Usor de zis, greu de facut? Ei bine, nu trebuie sa chiar asa. A fi curajos nu inseamna ca trebuie sa alergi prin jungla si sa prinzi un leu. Curajul inseamna increderea pe care o ai in tine si in capacitatea de a depasi toate tipurile de situatii. Recent, oamenii de stiinta au descoperit ca mentinerea gandirii pozitive in timpul unei situatii stresante, ajuta la activarea acelei parti din creier asociata cu sentimentul de curaj. Rezultatul este reducerea efectelor negative ale fricii.

  1. Invata sa-ti controlezi mintea

De cele mai multe ori, motivul pentru care ne este frica nu exista in realitate, ci doar in mintea noastra. Dar senzatia poate fi atat de puternica incat ajungem sa ne simtim cu adevarat amenintati. Sub asediu. Mintea genereaza atat impresii negative, cat si idei pozitive. Totul depinde de tine, de directia pe care o dai tu gandurilor tale. Iar ca sa iti poti gestiona sanatos gandurile, trebuie in primul rand sa devii constient de ele. Fii atent in interiorul tau. Cand simti ca se infiripa un gand care-ti produce frica, focalizeaza-ti atentia pe ceva pozitiv. Fii perseverent si in acelasi timp relaxat. Nu trebuie sa-ti blochezi gandurile de teama, ci doar sa devii constient de ele si sa-ti muti atentia pe aspectele pozitive. Retine ca in minte incepe si se sfarseste totul.