Acasă Sanatate Cinci mituri despre zahar pe care nu trebuie sa le crezi

Cinci mituri despre zahar pe care nu trebuie sa le crezi

Urmareste-ne pe Facebook pentru cele mai importante stiri

Zaharul din fructe e la fel de nociv

Un alt mit spune ca zaharul din fructe este la fel de nociv precum cel din comert. De fapt, fructoza din fructe este diferita fata de indulcitorii pe baza de fructoza utilizati in produsele alimentare procesate. Nutritionista Susan Bowerman, o portocala medie contine aproximativ 12 grame de zahar natural, in timp ce o ceasca de capsune are aproximativ 7 grame.

Cu numai 50 pana la 60 de calorii, ambele alimente ofera 3 grame de fibre, 100% din aportul zilnic recomandat de vitamina C si mici cantitati de acid folic, potasiu si alte minerale. 590ml de suc are aproximativ 225 calorii, nu contine substante nutritive, dar are in schimb 60 de grame de zahar, de obicei sub forma de fructoza din sirop de porumb.

Zaharul organic e o alternativa sanatoasa

Faptul ca zaharul organic e mai sanatos e un alt mit popular. In realitate, zaharul organic este tot zahar, iar daca este natural sau nu, nu reprezinta nicio diferenta. Modul in care acest indulcitor este procesat poate fi diferit de cel al zaharului obisnuit pe care il gasim pe rafturile din supermarket, insa compozitia chimica este exact aceeasi.

Si mai important, organismul nostru nu recunoaste diferenta. Va descompune zaharul in glucoza si fructoza in tractul digestiv si va avea aceleasi efecte asupra metabolismului. Din toate punctele de vedere, zaharul organic din trestie de zahar este complet identic cu zaharul obisnuit.

Solutia e reprezentata de dietele fara niciun pic de zahar

De asemenea, multi oameni par sa creada ca raspunsul este reprezentat de dietele total lipsite de zahar. Desigur ca sunt o multime de produse ale caror etichete pretind ca nu au adaos de zahar. In realitate, daca pe eticheta nu este mentionat exact cuvantul “zahar”, asta nu inseamna nicidecum ca produsul este total lipsit de asa ceva. Produsele light pot fi foarte inselatoare.

Continut redus de grasime, 0% calorii, fara zahar, produs natural. Cat adevar exista in spatele acestor etichete? Totul se rezuma la maniera in care producatorul incearca sa-si vanda mai bine si mai repede produsele, apeland la marketing si publicitate. De cele mai multe ori, o eticheta ceva mai sofisticata, un pret mai ridicat si parafa de “natural” sunt suficiente pentru a ne face sa credem ca avem acces la ceva de calitate. E bine de stiut ca asa-zisele produse fara zahar contin indulcitori si inlocuitori ai clasicului zahar, care se pot dovedi chiar mai nocivi.

De exemplu, studii efectuate pe animale arata ca zaharina favorizeaza in special cancerul de vezica urinara, aspartamul este implicat in inmultirea cazurilor de sclerozã multipla si de afectiuni dermatologice si ciclamatul ar favoriza dezvoltarea tumorilor.