Acasă Sanatate Cele mai proaste obiceiuri de la micul dejun care iti distrug sanatatea

Cele mai proaste obiceiuri de la micul dejun care iti distrug sanatatea

Urmareste-ne pe Facebook pentru cele mai importante stiri

Viata pe fuga a devenit un lucru obisnuit in zilele noastre asa ca trebuie sa recuperam undeva timpul si de cele mai multe ori acest lucru se intampla atunci cand mancam. Specialistii ne avertizeaza insa ca unele obiceiuri alimentare nesanatoase, ori anumite alimente consumate excesiv pe stomacul gol ne pot baga in spital.

Fireste, nu exista o regula generala, intrucat consumul alimentelor trebuie individualizat, in functie de felul in care organismul fiecaruia dintre noi accepta sau nu un anumit aliment.

Iata o lista cu alimentele pe care nu trebuie sa le mananci pe stomacul gol:

Dulciuri

Desi sunt delicioase si ne indulcesc inca de la prima ora a diminetii, consumul de zahar pe stomacul gol duce la cresterea brusca a nivelului de zahar in sange si chiar daca pe moment iti ofera o stare de energie, senzatia este trecatoare. Din pacate, la un moment dat glicemia scade brusc si se produce o stare de moleseala.
Daca acest obicei este unul pe termen lung, este foarte posibil ca oscilatiile glicemiei sa creasca rezistenta la insulina si in timp sa favorizeze intalarea diabetului. Mai mult decat atat, consumul de dulciuri perturba aciditatea stomacului.

Legume crude

Legumele crude sunt recomandate totdeauna ca regim de slabit si ca aducatoare de vitamine. Dar nimeni nu ne atrage atentia ca rosiile, castravetii si varza cruda, pe stomacul gol, sunt daunatoare persoanelor afectate de probleme gastrice.
De asemenea, rosiile au un continut ridicat de pectina si acid tanic, generatoare de pietre renale. Acidul gastric produs de stomac (utilizat pentru descompunerea alimentelor) produce o reactie chimica atunci cand intra in contact cu sucul de rosii, care este de asemenea foarte acid. Aceasta reactie duce la indigestii, balonare si durere. Tocmai de aceea, este recomandat sa mananci rosii abia dupa ce ai consumat o cantitate moderata de alimente, pentru a evita astfel de neplaceri.

Cafeaua de dimineata

Cafeaua face obiectul multor discutii chiar si intre specialisti, intrucat pe de o parte acestia au constatat caracterul ei nociv daca este consumata peste anumite limite, iar pe de alta parte bautorul de cafea simte imediat efectul revigorant al bauturii. Pentru acest motiv, specialistii au retineri in a interzice cu desavarsire cafeaua.
Dar daca este vorba sa iti bei cescuta cu cafea pe stomacul gol, atunci efectul ei nociv este in afara oricarei discutii. In aceste conditii, cafeaua irita mucoasa gastrica, produce cresterea secretiei de suc gastric si promoveaza declansarea gastritei.

Carnati prajiti, sunca, jumari

Toate acestea contin ingrediente nocive, constituind adesea chiar agenti cancerigeni, gata sa dezvolte celule canceroase. Dimineata, la trezire, stomacul este slab protejat si nu este deloc pregatit pentru un atac chimic, cu alimente de genul celor aratate. Carnatii prajiti sunt de preferat la pranz sau chiar deloc.

Alimente reci

Daca bei apa rece sau mananci inghetata pe stomacul gol, te poti confrunta cu o contractie a tractului gastro – intestinal sau a arterelor. Aceste contractii ar putea provoca tulburari endocrine, tulburari menstruale sau alte boli cronice.

Lapte

Laptele contine cantitati mari de proteine, insa pentru ca absorbtia acestora sa fie facuta intr-un mod optim, este recomandat sa mananci inainte alimente bogate in carbohidrati. Asadar, asociaza intotdeauna laptele cu cereale, biscuiti sau alte alimente care au un nivel crescut de carbohidrati.

Ceai

Consumul de ceai pe stomacul gol ar putea dilua concentratia de suc gastric, lucru care poate reduce functia digestiva. Din pacate acest lucru poate provoca ameteli, greturi sau palpitatii. Inainte de a bea ceai, este recomandat sa mananci un alt aliment (cereale, paine cu unt etc).

Alcool

Alcoolul stimuleaza secretia de acid gastric atunci cand este baut pe stomagul gol, lucru care poate provoca in timp gastrita sau ulcer. Recomandat este sa consumi alcool abia dupa ce ai mancat bine, niciodata pe stomacul gol.

Usturoi

Usturoiul contine alicilina, o substanta chimica vinovata de aparitia iritatiilor la nivelul peretilor intestinali, de crampele stomacale si de perturbarea sistemului gastro-intestinal. Desi, este cunoscut pentru multiplele sale proprietati terapeutice, usturoiul trebuie consumat in cantitati moderate, niciodata pe stomacul gol.

Citrice

Portocalele, mandarinele si lamaile consumate pe stomacul gol pot provoca alergii sau pot dezvolta gastrite. Dar nici nu sunt total nerecomandate, ele continand vitamine. Ca sa nu se produca efectele nefavorabile, se recomanda celor carora le plac citricile la micul dejun sa inceapa cu o portie de fulgi de ovaz. Nu este tocmai placuta la gust, dar se constituie ca un scut in fata efectului agresiv al citricelor.

sursa: stiripesurse.ro