Acasă Utile Cea mai buna reteta de socata! Ti-a placut?

Cea mai buna reteta de socata! Ti-a placut?

Urmareste-ne pe Facebook pentru cele mai importante stiri

Luna mai este luna socatei. Bautura naturala romaneasca este foarte racoritoare si are proprietati benefice pentru organism. Este indicata in curele de slabire si are proprietati terapeutice pentru diverse afectiuni, inclusiv reumatice sau cardiace.

Ingredientele

Pentru a prepara socata aveti nevoie de:
14 flori mari de soc cat mai parfumate (cam cat palma),
10 litri de apa minerala plata
4 lamai,
1 kg de zahar brun,
10-12 boabe mari de orez pentru fermentatie
si pentru un gust racoritor desavarsit se pun cateva frunze de menta proaspata atunci cand o serviti.

Evitati a folosi socul aflat pe marginea drumurilor foarte circulate de masini si poluate, scrie frunza-verde.

Cele mai parfumate sunt florile de soc din paduri, asa ca daca aveti posibilitatea de a le procura, va sfatuim sa le alegeti pe acestea.

Reteta ideala

Cele 14 flori de soc se pun intr-un borcan de 10 litri sau doua vase 5 litri fiecare curate, fara urme de grasime pe ele si in care sa incapa, in mod egal, cate 5 l de apa si sa mai ramana putin loc pentru zahar si lamai, se adauga apa si lamaile taiate felii si stoarse bine de sucul lor in apa. Ar fi bine ca la doua dintre lamai sa indepartati coaja galbena, caci da prea multa amareala. Borcanul se acopera si se lasa o zi.

A doua zi se pune zaharul si boabele de orez si se mesteca bine, se acopea borcanul si se lasa la fermentat inca 3-4 zile. Puneti capac la borcan sau la vasele folosite insa nu le inchideti complet pentru a le lasa sa „respire”. In aceste trei zile compozitia trebuie mestecata de cel putin doua ori pe zi.
Cand apa devine galbuie si mirosul este foarte bun iar daca luam cu o lingura si gustam putin, cadem in extaz in fata finetii si bunatatii acestei bauturi

Apoi sucul se strecoara printr-o sita deasa sau printr-o panza de tifon, se pune in sticle cu dop/capac si se depozitaza la frigider sau in camara de alimente in loc intunecos si rece.musafirii punctand atat la gust cat si la aspectul estetic.