Acasă Sanatate Ce sunt palpitatiile si cum se trateaza! Uite la ce ar trebuie...

Ce sunt palpitatiile si cum se trateaza! Uite la ce ar trebuie sa fii atent!

Urmareste-ne pe Facebook pentru cele mai importante stiri

Palpitatiile pot fi cauzate de numeroase probleme care tin ori de schimbarile hormonale, ori de anumite medicamente, suplimente naturiste si droguri care fac inima sa bata in ritm alert.

Medicamente care pot produce palpitatii includ inhalatoarele pentru astm (spray-uri) si decongestionantele. Si cofeina (din cafea , ceai sau cola), alcoolul si tutunul pot produce palpitatii. Atentie insa: desi de cele mai multe ori nu sunt periculoase, palpitatiile pot semnala un ritm cardiac anormal (aritmie), problema ce trebuie investigata si tratata.

Conf. dr. Florin Mitu, seful Sectiei de Recuperare Cardio­vascula din cadrul Spitalului de Recuperare Iasi:

„Oamenii cu batai neregulate ale inimii sau aritmie pot sa aiba si palpitatii. Aritmia este o schimbare a ritmului batailor inimii. Aritmiile sunt modificari ale succesiunii normale a batailor si/sau vitezei ritmului normal al inimii. Unii pacienti nu constientizeaza deloc aritmia. Altii pot descrie simptome, cum ar fi palpitatii , senzatie de lipsa a unei batai sau falfaire, ameteli , lesin , lipsa de aer sau durere in piept (angina). Atat in tahicardie cat si in bradicardie poate aparea lipsa afluxului de sange la creier, arterele coronare, sau restul corpului. Lipsa curgerii sangelui spre creier poate produce ameteli sau pierderea constientei (sincopa). Lipsa aportului sanguin la arterele coronare poate produce durere in piept sau presiune (angina). Aportul de sange inadecvat catre restul corpului poate produce slabiciune si lipsa de aer . In majoritatea timpului palpitatiile si bataile neregulate ale inimii nu sunt periculoase. Totusi, cateodata intreruperea ritmului normal al inimii poate fi o problema serioasa. Puteti avea palpitatii si daca aveti probleme valvulare. Valvele ajuta la miscarea sangelui prin inima. Insa, adesea, palpitatiile nu sunt periculoase si pot avea alte cauze decat cele legate de inima. Anumite medicamente, suplimente naturiste si droguri pot stimula inima sa bata mai repede. Medicamente care pot produce palpitatii includ inhalatoarele pentru astm (spray-uri) si decongestionantele. Cofeina (din cafea, ceai sau cola), alcoolul si tutunul pot si ele sa produca palpitatii. Oamenii care au tulburare de panica isi simt inima batand cu putere cand se tem de ceva sau au un atac de panica. Unele afectiuni, cum sunt bolile tiroidei si anemia , pot si ele sa produca palpitatii. Alte cauze obisnuite de palpitatii includ febra, schimbarile hormonale asociate cu menstruatia, graviditatea sau menopauza , efortul fizic.

Teste de monitorizare cardiaca pentru a determina daca aveti un ritm cardiac anormal

Daca sunteti ingrijorat de palpitatii, consultati-va doctorul. El va poate recomanda teste de monitorizare cardiaca pentru a determina daca aveti un ritm cardiac anormal. Aceste teste pot include purtarea pentru 24 h a unui dispozitiv de electrocardiograma cum ar fi monitorul Holter. Daca aveti palpitatii insotite de ameteli, lipsa de aer, disconfort toracic sau lesin mergeti imediat la medic. Primul pas in evaluarea pacientilor cu palpitatii este de a determina daca simptomele sunt datorate aritmiilor. Testele pentru aritmii includ electrocardiograma de repaus (EKG), monitorizarea ritmului timp de 24 de ore (Holter) si un test de efort maximal. Ocazional,, cateterizarea cardiaca cu angiografie se face pentru a detecta boala arterelor coronare sau ale valvelor cardiace, care sunt factori declansatori ai aritmiilor. Testele sanguine sunt facute pentru a masura nivelul hormonilor tiroidieni, potasiului, magneziului si medicamentelor”.

Vezi pe pagina urmatoare cat de grave pot fi palpitatiile >>>