Acasă Timp liber Spiritualitate Cand nu poate intra femeia in casa lui Dumnezeu!? Biserica dezvaluie taina

Cand nu poate intra femeia in casa lui Dumnezeu!? Biserica dezvaluie taina

Urmareste-ne pe Facebook pentru cele mai importante stiri

Se recomanda ca femeia sa nu intre in biserica in doua cazuri: timp de 40 de zile dupa nasterea unui prunc si in perioada ciclului menstrual. In favoarea acestor recomandari stau cateva dispozitii canonice intalnite la Sfantul Dionisie al Alexandriei (†264) si la Sfantul Timotei al Alexandriei († 385), unde se spune ca este interzis ca femeia sa se apropie de cele sfinte in perioada „necuratiei”.

De fapt, nu exista necuratie sau spurcaciune, ci lucruri ce tin de igiena trupeasca si de starea sufleteasca. in vechime nu existau metode de pastrare a curateniei trupului, de aici au intervenit asemenea masuri in legatura cu femeia. Astazi exista felurite modalitati de pastrare a igienei si nu se mai poate pune problema „necuratiei”.

Dumnezeu nu a facut femeia necurata, ci ea „se mantuieste prin nasterea de fii” si are prin datul ei ontologic o perioada de cateva zile in care corpul ei se pregateste pentru a primi un prunc. Sunt lucruri absolut normale, care tin de firea femeii si de procesul conceperii si care nu pot impiedica apropierea de Dumnezeu, noteaza ziarul Bisericii.

Timp de 40 de zile dupa nastere – perioada de refacere a organismului – femeia nu vine la biserica. Totusi, in aceasta perioada, Biserica a randuit savarsirea unor slujbe numite ierurgii atat pentru femeia care a nascut, cat si pentru pruncul nou-nascut, pentru moasa si pentru celelalte femei care au oferit ajutor, care sunt rugaciuni spre „alinarea durerilor, spre iertarea pacatelor, spre departarea tuturor relelor, spre tarie, vindecare si sfintire a caselor”. La 40 de zile, insasi mama, care este curatita, aduce pruncul la biserica pentru a-l imbiserici.

Sfanta Scriptura aminteste de femeia care avea scurgere de sange de 12 ani si care nu a indraznit sa se atinga de Hristos, ci doar de poala hainei Sale, si cu toate acestea a fost tamaduita. Respectul fata de Dumnezeu face totusi ca in perioada ciclului menstrual femeia, chiar daca participa la Sfanta Liturghie, datorita evlaviei, sa nu se impartaseasca cu Sfintele Taine.

Dar daca se intampla sa fie nasa de Botez sau Cununie in aceasta perioada, ce sa faca? Sa amane sau sa nu mai fie nasa? Nu. Sa se curateasca, sa se protejeze igienic si cu credinta puternica sa participe la sfintele slujbe si sa-si indeplineasca rolul si misiunea de crestin.