Acasă Stirile zilei Tech CALCULATORUL VECHI iti da de furca? Cele mai simple TRUCURI prin care...

CALCULATORUL VECHI iti da de furca? Cele mai simple TRUCURI prin care il poti reinvia!

Urmareste-ne pe Facebook pentru cele mai importante stiri

Calculatorul vechi iti da de furca? Pentru a asculta o muzica, a lucra la niste proiecte si a naviga putin pe Internet ai nevoie doar de un sistem vechi cu o distributie recenta si decenta de Linux.

Multi dintre noi avem computere vechi acasa sau netbook-uri. In teorie, am putea pune Windows XP pe ele si le-am putea folosi pentru navigat pe Internet. In practica insa Windows XP este foarte vulnerabil acum si riscam ca un sistem ideal pentru navigat pe Internet sa se transforme intr-o sursa de nervi din cauza virusilor.

Solutia la problema este una cat se poate simpla. Apelati la Linux. Exista multe distributii de Linux optimizate pentru sisteme cu configuratii hardware slabe. Nu trebuie decat sa va decideti la ce vreti sa folositi respectivul desktop sau netbook/notebook si sa aveti un stick USB la indemana. Daca nu ati interactionat niciodata cu altceva decat Windows, tranzitia ar putea fi dificila.

Ca un mic detaliu, cele mai multe distributii de Linux se pot rula si de pe un stick USB. Trecand peste distributiile efective de Linux pe care le voi detalia mai jos, daca aveti vreo dilema legata de crearea unui stick USB bootabil pentru a le instala, exista o multime de tutoriale pe internet care va pot ajuta in cateva secunde.

Puppy Linux a fost creat din primul moment pentru a consuma cat mai putine resurse hardware. Daca il instalati pe un stick USB ocupa doar 100 de MB. Aceasta dimensiune creste pana la 256MB daca optati pentru varianta cu o versiune completa de OpenOffice. Pentru a-l descarca in format ISO intrati pepuppylinux.org. Functioneaza de minune pe sisteme cu 128 sau 256MB de RAM, dar exista si versiuni mai putin pretentioase decat atat, accesibile la sectiunea „Puplet for special features“. Tot acolo gasiti Lighthouse Pup, o versiune de Puppy Linux incarcata cu aplicatii sofware suplimentare, cum ar fi playere de continut multimedia, GIMP pentru editare foto, OpenOffice si Opera.

Partea cea mai buna a Puppy Linux si motivul pentru care este atat de sprinten pe orice computer are legatura cu faptul ca se incarca in memoria RAM a PC-ului si ruleaza de acolo. Poate interactiona fara probleme cu un hard disk, CD sau stick USB, dar prezenta acestor medii nu este obligatorie. Foloseste nativ managerul de ferestre Openbox si include un browser de internet simplist intitulat Dillo. Din cativa pasi am reusit insa sa instalez Firefox si nu am mai intampinat nici o problema.

Lubuntu sau Light Ubuntu este o varianta a celei mai populare distributii de Linux optimizata, de asemenea, pentru sisteme nu foarte peformante. Este construita pe acelasi nucleu ca Ubuntu, dar vine cu alta interfata si aplicatii software. Mediul desktop folosit, care inlocuieste Unity, poarta numele de LXDE. Partea cea mai buna a acestei distributii consta in libraria foarte mare de aplicatii pe care le aveti la dispozitie. Practic, toate magazinele virtuale de aplicatii pentru Ubuntu ofera aplicatii compatibile cu Lubuntu. In plus, daca intampinati vreo problema, in 95% din cazuri, tutorialele online cu solutii pentru Ubuntu sunt valabile si in cazul acestei distributii de Linux.

Continuarea pe PAGINA URMATOARE!