Acasă Sanatate Atentie! Ce au descoperit specialistii in ketchup! Celebrul sos ne poate imbolnavi...

Atentie! Ce au descoperit specialistii in ketchup! Celebrul sos ne poate imbolnavi grav

Urmareste-ne pe Facebook pentru cele mai importante stiri

Asociatia Pro Consumatori (APC) a achizitionat 17 tipuri de ketchup din marile structuri comerciale (hipermarketuri/supermarketuri), cu gramajul cuprins intre 350g si 570g, in vederea realizarii unui studiu prin care sa atraga atentia in ceea ce priveste continutul acestui tip de produs si potentialele efecte asupra sanatatii consumatorilor.
Studiul a fost realizat de catre o echipa de experti a APC, coordonata de catre conf. univ. dr. Costel Stanciu. La realizarea acestui studiu s-au avut in vedere urmatoarele obiective:

1.    Analiza ingredientelor folosite la fabricarea acestui tip de produs pentru prezentarea unor puncte de vedere;

2.    Identificarea aditivilor alimentari utilizati in compozitia acestui tip de produs, care prezinta un risc de aparitie a unor afectiuni medicale in cazul unui consum constant si pe termen lung;

3.    Analiza zaharului adaugat in acest tip de produs si impactul acestuia asupra obezitatii.

Analiza ingredientelor folosite la fabricarea acestui tip de produs

Ketchup-ul este un sos dulce sau picant preparat din suc de rosii, cateodata legume (ceapa, telina, ardei capia), otet  si mirodenii (boia iute sau dulce, piper, busuioc, usturoi, frunze de dafin etc.).

in afara de rosii/ pasta de tomate/pulpa de tomate/concentrat de tomate/piure de tomate, in acest tip de produs s-au mai identificat: apa, zahar, otet din vin, sare iodata, sare de mare, sare, amidon modificat din porumb, acid citric, acid ascorbic, acid tartric, benzoat de sodiu, sorbat de potasiu, sucraloza , acesulfam de potasiu, adipat de diamidon acetilat, guma xantan, guma guar, arome, aroma tomate, ceapa, usturoi, frunze de dafin, cuisoare, chimen, ienibahar, piper, telina, extract de ardei iute, boia de ardei iute, lactoza, sirop de glucoza-fructoza, scrie asociatia.

Dintre produsele analizate numai 12% respecta reteta traditionala a ketchup-ului. in ceea ce priveste forma in care se regasesc tomatele in acest tip de produs, precizam urmatoarele:

–       La 47% dintre produsele analizate s-a folosit pasta de tomate in proportii ce variaza intre 12% si 66% din cantitatea produsului analizat;
–       La 23% dintre produsele analizate s-a folosit piure de rosii in proportii ce variaza intre 46% si 74% din cantitatea produsului analizat;
–       La 12% dintre produsele analizate s-a folosit concentrat de tomate in proportii ce variaza intre 19% si 24% din cantitatea produsului analizat;
–       La 12% dintre produsele analizate s-au folosit rosii, specificandu-se cantitatea de rosii utilizata pentru obtinerea a 100 grame produs, adica intre 148 grame rosii si 150 grame rosii.
–       La 6% dintre produsele analizate s-a folosit pulpa de tomate in proportie de 66% din cantitatea produsului analizat.

Cantitatea de zahar per unitatea de vanzare variaza intre 12 lingurite si 26 de lingurite.

La 76% dintre produsele analizate s-a folosit apa la realizarea retetei, iar la 47% dintre acestea, apa constituie primul ingredient.
La 76% dintre produsele analizate s-a folosit amidon.
La 71% dintre produsele analizate s-a folosit zahar.
La 65% dintre produsele analizate s-au folosit conservanti, iar la 53% dintre acestea s-au folosit cate 2 conservanti.
La 35% dintre produsele analizate s-a folosit acid citric.
La 35% dintre produsele analizate s-a folosit aroma de tomate.
La 24% dintre produsele analizate s-au folosit indulcitori artificiali, respectiv sucraloza la 12% dintre produsele analizate si acesulfam de potasiu la 12% dintre produsele analizate.
La 24% dintre produsele analizate nu exista declaratie nutritionala.
La 18% dintre produsele analizate s-a folosit guma de guar si guma de xanthan pe post de stabilizatori.

in cele 17 produse analizate s-au identificat 12 aditivi alimentari: acid citric, acid ascorbic, acid tartric, benzoat de sodiu, sorbat de potasiu, sucraloza, acesulfam de potasiu, adipat de diamidon acetilat, guma xantan, guma guar, arome, aroma tomate.

Prin intermediul acestui studiu tragem un semnal de alarma asupra pericolelor pe care le are asupra sanatatii zaharul adaugat in alimentele consumate si de catre copii.

Cum trebuie sa alegem ketchup-ul din comert

„La alegerea unui ketchup trebuie sa aveti in vedere ingredientul principal din acest produs si anume cantitatea de rosii/tomate care se poate regasi sub forma de rosii/pasta de tomate/pulpa de tomate/concentrat de tomate/piure de tomate.  Este important sa evitam acele produse care au in compozitie aditivi alimentari, cum ar fi acidul citric, sorbatul de potasiu, benzoatul de sodiu, sucraloza, acesulfam de potasiu, adipat de diamidon acetilat si aromele sintetice.  Acest produs, care este dezechilibrat din punct de vedere nutritional prin continutul ridicat de sare si zahar adaugat, nu trebuie consumat de catre copii si persoane cu afectiuni cardiovasculare, diabet si boli metabolice. Consumul excesiv de zahar si sare dauneaza grav sanatatii. Este mesajul pe care il auzim de cativa ani, insa foarte putini dintre noi il inteleg, deoarece nu au cunostinte elementare de nutritie. Din pacate, nici societatea romaneasca nu ofera suficiente campanii de informare si educare bazate pe informatii clare si pe intelesul consumatorului obisnuit”, a spus conf. univ. dr. Costel Stanciu, presedintele APC.

Studiu privind calitatea ketchup-ului (sos pe baza de pasta de tomate/pulpa de tomate/concentrat de tomate/piure de tomate/rosii) face parte din Campania Nationala de Informare si Educare: ”Hrana sanatoasa – o investitie pe termen lung in sanatatea noastra”. Prin aceasta campanie, Asociatia Pro Consumatori (APC) isi doreste sa promoveze un stil de viata sanatos si sa traga un semnal de alarma in privinta unor produse alimentare bogate in sare, zahar si grasimi si a unor aditivi alimentari care prezinta un risc ridicat asupra sanatatii consumatorilor.