Acasă Sanatate Arma letala impotriva cancerului! Celule bolnave vor ajuta sistemul imunitar al organismului!

Arma letala impotriva cancerului! Celule bolnave vor ajuta sistemul imunitar al organismului!

Urmareste-ne pe Facebook pentru cele mai importante stiri

Oamenii de stiinta au reusit sa transforme celulele maligne dintr-un anumit tip de cancer in celule care ajuta sistemul imunitar, aceasta fiind o arma inedita impotriva oricarei forme de cancer.

In incercarile lor de a gasi metode de a preveni moartea celulelor canceroase in timpul experimentelor de laborator, oamenii de stiinta de la Universitatea Stanford au descoperit ca este posibil sa forteze celule canceroase care provoaca leucemie sa se maturizeze si sa se transforme intr-un tip de celule ale sistemului imunitar care pot ajuta organismul sa lupte impotriva cancerului. Studiul a fost publicat in Proceedings of the National Academy of Sciences (PNAS), informeaza iflscience.com.

Leucemia limfoblastica acuta este o forma de cancer cu dezvoltare rapida si foarte agresiva care afecteaza celulele imature ce ar trebui sa se transforme in globule albe (limfocite). Exista mai multe tipuri de leucemie limfoblastica acuta, clasificate in functie de tipul de limfocite care sunt afectate de cancer (celule B sau celule T) si de stadiul de maturizare al acestora.

Pentru aceasta cercetare, savantii au studiat cel mai des intalnit tip, leucemia limfoblastica acuta de tip B. Dupa cum arata si numele, acest tip de cancer apare in urma blocarii intr-un stadiu incipient de maturizare a unor globule albe de tip B. Aceste celule imature sunt incapabile sa se transforme pe deplin in globule albe de tip B normale, in parte din cauza pierderii unor molecule celulare care functioneaza ca factori de transcriptie, care sunt esentiali in procesul de dezvoltare a celulei. Factorii de transcriptie sunt proteine care adera la fragmente de ADN si apoi activeaza sau dezactiveaza gene din acea portiune de ADN.

Leucemia limfoblastica acuta de tip B este un tip de cancer foarte agresiv, cu o rata scazuta de vindecare si supravietuire, astfel ca specialistii de la Universitatea Stanford doreau sa afle mai multe detalii despre aceasta maladie, in speranta descoperirii unor moduri de a o combate, dar aveau probleme in a mentine vii, in laborator, celulele prelevate de la pacienti.

„Am incercat tot ce stiam pentru a le mentine in viata”, a declarat Ravi Majeti, cercetator sef, potrivit unui comunicat de presa.

Dupa ce au expus celulele unui anumit factor de transcriptie, savantii au observat ca aceste celule au inceput sa isi schimbe forma si marimea, dobandind morfologia specifica unui tip de globule albe responsabile cu „devorarea” celulelor bolnave si a agentilor patogeni precum bacteriile, cunoscute sub numele de macrofage.

Cercetatorii au inceput apoi sa analizeze aceste celule in laborator si au descoperit ca acestea exprimau gene similare celor ale macrofagelor normale si erau capabile sa execute functii variate caracteristice acestui tip de globule albe, precum devorarea bacteriilor. Mai mult, atunci cand savantii au introdus aceste celule reprogramate in organismul unor soareci fara sistem imunitar, celulele modificate nu au dus la aparitia cancerului.

Oamenii de stiinta au motive sa creada ca aceste celule modificate nu numai ca vor fi neutralizate prin prisma fostei lor identitati de celule canceroase, ci si ca vor putea ajuta organismul sa declanseze un raspuns imunitar impotriva altor celule canceroase. Acest lucru ar fi posibil pentru ca macrofagele aduna informatii referitor la celulele anormale sau agenti patogeni si pot aduna alte celule ale sistemului imunitar pentru a declansa un atac impotriva factorilor patogeni.

Urmatorul pas al proiectului de cercetare implica cautarea unei metode prin care celulele canceroase ale leucemiei limfoblastice acute de tip B sa fie supuse acestei conversii intr-un mod viabil din punct de vedere clinic, lucru care a fost deja realizat de alti cercetatori pentru un alt tip de cancer.

Sursa: mediafax.ro

Citeste caplimpede