Acasă Stirile zilei ANAF pregateste lovitura pentru romanii din strainatate! Ce se va intampla cu...

ANAF pregateste lovitura pentru romanii din strainatate! Ce se va intampla cu banii romanilor

Urmareste-ne pe Facebook pentru cele mai importante stiri

Statul roman are in plan un proiect de lege prin care poate pune poprire pe conturile romanilor din tara si strainatate.

Agentia Nationala de Administrare Fiscala pune la cale o strategie legala prin care intentioneaza sa desecretizeze informatiile conturilor bancare ale tuturor romanilor din tara, dar mai ales a celor care lucreaza in strainatate.

Inspectorii ANAF au reusit in ultimile sase luni ale anului sa continue ofensiva severa dusa impotriva rau-platnicilor din Romania. Potrivit datelor oficiale recente, de pe pagina oficiala a Fiscului, peste 2.000 de societati comerciale si peste 300.000 de romani au fost verificati doar in ultimile doua luni.

Masurile luate de inspectorii ANAF sunt de multe ori abuzive si luate in pripa, astfel incat mii de romani au hotarat sa reclame abuzurile lor la Protectia Consumatorului. Foarte multi romani intorsi de la munca din strainatate zilele trecute, s-au trezit cu somatii de plata emise cu titlul executoriu.

Inspectorii ANAF au reusit sa descopere conturile bancare ale cetatenilor care munceau la negru in strainatate, pe care au pus oprire. Romanii s-au vazut pusi in situatia de a fi obligati sa plateasca darile catre CAS, de pe perioada mai multor ani din urma. Foarte multi din cei aflati in aceasta situatie se vor trezi cu penalitati colosale in clipa in care vor reveni in tara, scrie somaxtv.

Potrivit “Vocea Transilvaniei”, ANAF se afla doar la un pas de a pune la zid conturile bancare si ale cetatenilor romani care lucreaza in mod legal in tara sau in strainatate. Astfel, schimbul de date confidentiale dintre ANAF si bancile din toata lumea, ar putea fi anexat Codului de Procedura Fiscala in cazul in care propunerea deputatului clujean Aurelia Cristea va fi adoptata.

Deputatul Aurelia Cristea, membra a Comisiei pentru Buget, Finante si Banci, sustine ca amendamentele propuse de acest proiect potrivit articolelor 61-62 din Codul de Procedura Fiscala, ar conduce la o colaborare cu peste 52 de banci din lume, pentru prevenirea evaziunii fiscale si, totodata, pentru facilitarea recuperarii sub umbrela legii, a debitelor persoanelor care s-au sustras de la plata taxelor si impozitelor prevazute de cadrul legal existent in Romania.

Pana atunci, se pare ca inspectorii ANAF au gasit solutii de compromis cu bancile din tara ce au facilitat deja patrunderea abuziva in baza de date a muncitorilor romani care muncesc peste hotare si carora le-au pus oprire pe conturi.

 

„In virtutea dreptului la replica, si tinand cont de faptul ca nu mi-a fost solicitat punctul de vedere in legatura cu un subiect in care sunt mentionata, vreau sa fac urmatoarele precizari:

Articolele 61 si 62 din Codul de Procedura Fiscala, pentru ale caror reintroducere am militat* nu sunt de natura sa ii prejudieze pe romanii din strainatate, care muncesc cinstit, ci se refera la permiterea schimbului de date intre Agentia Nationala de Administrare Fiscala (ANAF) si institutiile bancare in cazul rezidentilor romani suspectati de evaziune fiscala. Prevederile acestea permit depistarea marilor evazionisti fiscali, cei ale caror conturi in off-shore-urile din strainatate nu puteau fi verificate pana acum de statul roman.

*Cele doua articole au fost prevazute in proiectul initial, depus la Senat, a Codului de Procedura Fiscala, ca parte a proiectului de schimb automat de date intre Agentia Nationala de Administrare Fiscala (ANAF) si institutiile bancare.

Este vorba de proceduri mai simple pentru recuperarea banilor neimpozitati, aflati in conturi ascunse in “paradisuri fiscale” in strainatate, de la cei care fac evaziune fiscala IN Romania, adica fura din banii contribuabililor cinstiti! Este vorba de o masura normala in toate tarile europene, de urmarire si descoperire a MARII evaziuni fiscale, de recuperare a prejudiciilor in cazurile MARI de coruptie!

Date complete referitoare la potentiali mari evazionisti se transmit deja catre Oficiul de Spalare a Banilor, entitate insarcinata cu aplicarea Directivei nr. 60/2005 a Consiliului Uniunii Europene privind prevenirea utilizarii sistemului financiar in scopul spalarii banilor si a finantarii actelor de terorism, obligatorie pentru Romania.

Aceste informatii vor ajunge in curand si la ANAF, care le va putea corela cu acelea din dosarele de mare evaziune si le va putea transmite altor 52 de tari, care, la randul lor, vor pune la dispozitia autoritatilor romane date simliare, despre cei banuiti de evaziune fiscala. Asta prevede, pe scurt, Acordul de Schimb de Informatii Financiare si Fiscale, incheiat in toamna anului trecut, la initiativa ministrului german de Finante, de 53 de tari, printre care si Romania. Acordul va intra in vigoare din 2017 si, pana atunci, trebuie pregatit terenul, adica legislatia in domeniul combaterii marii evaziuni fiscale, reglementarea instrumentelor de recuperare a prejudiciilor, pentru a fi mai operative- iar asta  fac prevederile articolelor 61 si 62 din Codul de Procedura Fiscala. Repet, nu au nicio legatura cu romanii din diaspora!

In al doilea rand, romanii rezidenti in alte state sunt protejati de tratatele internationale IN VIGOARE semnate de Romania (primul dateaza inca din 1976, fiind semnat cu Regatul Marii Britanii si Irlandei de Nord) cu majoritatea statelor lumii privind dubla impunere, potrivit carora nimeni nu poate plati taxe in acelasi timp in tara de rezidenta si in cea de origine.

Va invit sa cititi integral articolele la care se face referire (paginile 35, 36 si 37) aici:

http://www.cdep.ro/pls/proiecte/docs/2015/pr385_15.pdf

De asemenea, regasiti mai jos link-urile catre comunicatele de presa trimise in lunile mai si iunie 2015 pe tema REintroducerii celor doua articole in Codul de Procedura Fiscala:

http://www.aureliacristea.ro/comunicat-de-presa-nu-lasa-i-evazioni-tii-sa-scape-schimbul-de-date-intre-anaf-i-banci-trebuie-reintrodus-in-codul-de-procedura-fiscala-art-772/

http://www.aureliacristea.ro/comunicat-de-presa-articolele-61-i-62-au-trecut-de-prima-etapa-din-dezbaterea-codului-de-procedura-fiscala-art-771/„