Acasă Stirile zilei Amenzi uriase pentru inmormantari. Vezi noile reguli pentru funeralii!

Amenzi uriase pentru inmormantari. Vezi noile reguli pentru funeralii!

Urmareste-ne pe Facebook pentru cele mai importante stiri

Noile reguli pentru funeraliiscot la iveala sanctiuni drastice pentru cei care nu respecta noua legislatie astfel ca cea mai drastica amenda poate ajunge si la 20.000 de lei. Guvernul a elaborat un proiect de Hotarare prin care impune noi reguli pentru inmormantari. Noul proiect prevede, printre altele, ca nu ai voie sa fotografiezi mortul, imbalsamarea devine obligatorie, daca mortul e expus (chiar si in capela) si daca e transportat la o distanta mai mare de 30 de km.

 

Potrivit aceluiasi proiect, prestatorul de servicii funerare trebuie sa aiba aviz de la consiliul local si sa intruneasca mai multe conditii: sa nu aiba datorii restante la bugete (local, de stat, asigurari), sa aiba minimum 3 angajati pentru a cara sicriele. Sicriele trebuie sa aiba certificate de conformitate (rezistenta la socuri mecanice, sa fie etans, etc…).

Cine nu respecta noile reglementari risca amenzi cuprinse intre 500 si 20.000 lei.

Imbalsamarea devine obligatorie daca familia alege sa tina sicriul deschis ori daca mortul e transportat la o distanta mai mare de 30 de kilometri. Fotografierea cadavrului va fi interzisa, cu exceptia procedurilor judiciare, iar prestatorii de servicii funerare trebuie sa indeplineasca o serie de conditii. De asemena, in spitale si in cimitire va fi interzisa orice forma de publicitate pentru firmele prestatoare de servicii funerare, scrie Realitatea.net.

 

Guvernul va interzice astfel fotografierea corpului defunctului fara acordul apartinatorilor, exceptii fiind permise doar pentru fotografierea in cadrul procedurilor judiciare, si va stabili ca procedura de imbalsamare este obligatorie atunci cand familia decide sa expuna decedatul in locuri publice, inclusiv la capela, cu sicriul deschis, cand decedatul este transportat intr-o alta localitate decat cea in care a fost decesul, la o distanta mai mare de 30 de kilometri, in situatia in care cauza medicala a decesului impune imbalsamarea ca masura de profilaxie si reducere a riscului biologic.