Acasă Multimedia Ai ramas fara curent electric? Iata ce poti face! Simplu si usor…...

Ai ramas fara curent electric? Iata ce poti face! Simplu si usor… video

Urmareste-ne pe Facebook pentru cele mai importante stiri

Plasticele joaca un rol important in viata noastra de zi cu zi. Din ele se fac diverse ambalaje,capace, ustensile, jucarii si mobilier. Acestea reprezinta 13% din fluxul deseurilor municipale solide, o crestere dramatica fara de anul 1960 cand plasticele reprezentau doar 1% din totalul deseurilor. Rata de reciclare pentru diferite tipuri de plastic variaza foarte mult rezultand o rata globala a plasticului reciclat de 9%, adica 2.8 de tone in 2012. Cu toate acestea, rata de reciclare pentru unele produse din plastic este mult mai mare, spre exemplu, in anul 2012, 28% dintre sticlele HDPE si 31% dintre PET-uri si borcane au fost reciclate.

Dar daca nu am mai arunca sticlele de plastic si am incepe sa le folosim pentru a rezolva cateva probleme din viata de zi cu zi? Te-ai gandit vreodata de cate sticle este nevoie pentru a inlocui un bec? Nu este o gluma! Raspunsul este: de una singura.

In Filipine mii de oameni traiesc in orase improvizate in care casele sunt construite una langa alta si nu au ferestre sau lumina naturala. Fara energie electrica sau acces la soare, familiile trebuie sa lucreze, sa isi faca treburile si sa manance pe intuneric.

Alfred Moser si un grup de studenti si-au dat seama ca, cu doar un pic de tweaking, sticla de plastic ar putea aduce lumina filipinezilor, Fiecare sticla este umpluta cu apa la care se adauga o capsula de inalbitor. In momentul in care este instalata intr-o gaura in acoperis, apa reflecta si raspandeste lumina in toata camera la fel ca si un bec.

iluminare stradala

Folosirea sticlelor de apa pentru iluminare este o reala tehnologie menita sa imbunatateasca viata oamenilor saraci din intreaga lume care traiesc in locuinte improvizate fara acces la o sursa de lumina.

Sticla de apa refracta lumina soarelui si o raspandeste in camera oferind astfel o iluminare asemanatoare becului de 55 wati. Pana in prezent, aceasta tehnologie a luminat 28.000 de case si viata a 70.000 de oameni doar in Metro Manila. Scopul este de a instala un milion dintre aceste becuri solare in intreaga lume.

Totodata, pentru a lumina strazile pe timp de noapte, se lucreaza la un prototip care prevede montarea unui panou solar pe fiecare stalp care transmite energie catre un led mic pus in capacul sticlei. Lumina data de acesta va fi refractata de sticla cu apa.

Sursa: Enlightened-consciousness