Acasă Timp liber Auto Ai fost amendat pentru ca nu ai rovinieta? Iata ce trebuie sa...

Ai fost amendat pentru ca nu ai rovinieta? Iata ce trebuie sa faci ca sa nu o platesti!

Urmareste-ne pe Facebook pentru cele mai importante stiri

Soferii care primesc acasa amenzi de la CNADNR pentru neplata rovinietei nu mai sunt obligati sa plateasca sumele pretinse. Inalta Curte de Casatie si Justitie a admis, marti, 17 februarie, un recurs in interesul legii formulat de Avocatul Poporului, ca urmare a petitiilor transmise de cetateni. Astfel de documente au fost declarate nule, pentru ca semnatura electronica nu este legala.

Potrivit deciziei ICCJ, singurele procese-verbale de amenda, care pot fi acceptate, sunt cele intocmite de un controlor de trafic care constata contraventia la momentul comiterii ei si poarta atat semnatura acestuia, cat si semnatura contravenientului sau a unui martor, dupa caz. Asadar, romanii care au primit prin po?ta o amenda fara semnatura agentului constatator trebuie sa mearga la instanta si sa ceara anularea ei, in baza deciziei comunicate de Inalta Curte de Casatie si Justitie. Instanta suprema a explicat ca orice amenda fara semnatura olografa a agentului care a constatat lipsa rovinietei este nula, relateaza onlinereport.ro

Potrivit comunicatului de presa semnat de Avocatul Poporului, care a initiat recursul in favoarea legii:

„ Inalta Curte de Casatie si Justitie, prin Decizia nr. 6 (dosar nr. 14/2014) din 16 februarie 2015, a admis recursul in interesul legii formulat de catre Avocatul Poporului in data de 27 noiembrie 2014, prin care a fost sesizata problema de drept referitoare la interpretarea dispozitiilor art. 17 din Ordonanta Guvernului nr. 2/2001 privind regimul juridic al contraventiilor si a Legii nr. 455/2001 privind semnatura electronica, din punct de vedere al semnaturii agentului constatator necesara legalitatii procesului-verbal de contraventie, pentru contraventiile sanctionate de Ordonanta Guvernului nr. 15/2002 privind aplicarea tarifului de utilizare si a tarifului de trecere pe reteaua de drumuri nationale din Romania, modificata si completata.

In esenta, Avocatul Poporului a apreciat ca semnatura electronica a agentului constatator, in speta Compania Nationala de Autostrazi si Drumuri Nationale din Romania S.A., este de natura sa atraga nulitatea procesului verbal de contraventie incheiat pentru constatatarea contraventiilor la Ordonanta Guvernului nr. 15/2002, modificata si completata, pentru argumentele retinute pe larg in sesizarea formulata, care se afla pe siteul www.avp.ro la Sectiunea „Activitate – Recursul in interesul legii”.

Institutia Avocatul Poporului a precizat ca opina sa a fost impartasita si de Parchetul General, chiar daca majoritatea Curtilor de Apel din tara au dat castig de cauza CNADNR in procesele deschise de soferi.

„In punctul de vedere formulat referitor la problema de drept care a format obiectul dosarului nr. 14/2014 al Inaltei Curti de Casatie si Justitie constituit in baza sesizarii Avocatului Poporului, Ministerul Public a solicitat „admiterea recursului in interesullegii declarat de Avocatul Poporului si pronuntarea unei decizii prin care sa se asigureinterpretarea si aplicarea unitara a legii.” In punctul de vedere formulat, Procurorul General apreciaza ca, in interpretarea si aplicarea dispozitiilor art. 17 din Ordonanta Guvernului nr. 2/2001 privind regimul juridic al contraventiilor, aprobata cu modificari si completari prin Legea nr. 180/2002, cu modificarile si completarile ulterioare, raportate la dispozitiile art. 4 pct. 1 – 4 si art. 7 din Legea nr. 455/2001, privind semnatura electronica, republicata, procesele – verbale de constatare si sanctionare a contraventiilor prevazute de art. 8 alin. (1) din Ordonanta Guvernului nr. 15/2002 privind aplicarea tarifului de utilizare si a tarifului de trecere pe reteaua de drumuri nationale din Romania, aprobata cu modificari prin Legea nr. 424/2002, cu modificarile si completarile ulterioare, incheiate potrivit art. 9 alin. (1) lit. a) alin. (2) si alin. (3) din acest act normativ, transmise persoanelor sanctionate contraventional pe suport de hartie, sunt lovite de nulitate absoluta pentru lipsa semnaturii olografe a agentului constatator”, se arata in comunicatul redactat de Avocatul Poporului. Evident, pana cand Parlamentul sau Guvernul vor modifica legislatia in sensul deciziei pronuntate de Inalta Curte, anularea proceselor-verbale va trebui sa fie ceruta in instanta.