Acasă Stirile zilei Ai amorteli si furnicaturi? Ar putea fi din cauza deficitului de magneziu!...

Ai amorteli si furnicaturi? Ar putea fi din cauza deficitului de magneziu! Vezi ce complicatii pot aparea!

Urmareste-ne pe Facebook pentru cele mai importante stiri

Magneziul are un rol esential pentru organism, fiind un element vital pentru respiratia celulara, in transportul calciului transmembranar si in reducerea contractiei musculare si a tonusului vascular. Deficitul de magneziu duce la aparitia spasmelor musculare, a depresiei si chiar a labilitatii emotionale. 

Aportul necesar de magneziu

Deficitul de magneziu este, de regula, provocat de obiceiurile alimentare nesanatoase. Potrivit unor studii recente, in ultimul secol, aportul de magneziu s-a diminut la barbati cu 200 mg, iar la femei cu 100 mg pe zi. Doza zilnica necesara de magneziu este de 400 – 500 de mg. In lipsa acestui aport, organimsul uman nu functioneaza la parametrii normali.

 

Deficitul de magneziu – manifestari

 

Deficitul de magneziu se manifesta prin aparitia unor simptome precum spasmele musculare, depresia, amorteala si furnicaturile la nivelul diferitelor parti ale corpului. Totodata, lipsa de magneziu poate duce la instalarea anxietatii, a cefaleei, somnolentei si a sensibilitatii emotionale.

 

Cauzele deficitului de magneziu

 

Deficitul de magneziu este provocat, de cele mai multe ori, de un regim alimentar nesanatos si dezechilibrat. Lipsa de magneziu mai poate fi cauzata, totodata, si de existenta unor afectiuni sau obiceiuri deviante. Astfel, concentratia scazuta de magneziu din organism poate fi determinata de administrarea unor nefrotoxice, ca rezultat al alcoolismului excesiv, a tulburarilor endocrine sau a malabsorbtiei intestinale.

 

Tratamentul deficitului de magneziu

 

Lipsa de magneziu se trateaza, in primul rand, prin modificarea regimului alimentar. Alimentele bogate in magneziu si recomandate pacientilor cu deficit de magneziu sunt legumele verzi (spanacul, urzicile, salata verde, ceapa verde, usturoiul verde, prazul, mazarea, fasolea verde), soia, nuci, migdale, banane, caise, smochine etc. Pentru a asigura organismului o cantitate suficienta de magneziu organismului, pot fi folosite si unele suplimente alimentare. Atunci cand carenta de magneziu este foarte mare, medicul specialist va recomanda un tratament medicamentos.

 

Complicatiile deficitului de magneziu

 

Lipsa de magneziu, netratata corespunzator, poate duce la aparitia unor afectiuni cardiovasculare grave, precum infarctul miocardic. Magneziul contribuie la optimizarea functiei cardiace, ajutand miocardul sa functioneze corespunzator. De cele mai mule ori, insa, deficitul de magneziu este depistat tardiv, atunci cand astfel de afectiuni se produc deja.

surs: sanatateatv.ro

Citeste caplimpede