Acasă Stirile zilei Adevarul despre Revolutia din 1989! Ce descoperise CIA cu trei ani inainte...

Adevarul despre Revolutia din 1989! Ce descoperise CIA cu trei ani inainte de caderea lui Ceausescu

Urmareste-ne pe Facebook pentru cele mai importante stiri

La 22 decembrie 1986, CIA a organizat o sedinta pentru a discuta despre „semnele unei instabilitati crescute din Romania”, dupa cum arata o serie de documente declasificate de catre agentia americana.

Potrivit CIA, daca in Romania ar fi izbucnit o criza politica, aceasta ar fi fost precipitata de posibila moarte a lui Nicoale Ceausescu sau de o „severa lipsa de pricepere” a acestuia.

Alte posibile motive ar fi fost o lovitura de stat, pusa la cale de unul sau mai multe grupuri de oponenti ai regimului sau izbucnirea unor turbulente in mai multe regiuni din tara.

Potrivit documentelor, CIA avea informatii despre primele doua scenarii, cat si despre rolurile pe care Securitatea, clanul Ceausescu si URSS le-ar fi putut juca in acest sens.

in textul cu pricina se face referire si la un alt document despre Ceausescu, publicat in 1985 („The Outlook for Ceausescu”) in care se vorbeste despre impactul unei posibile crize interne in Romania.

La acel moment, principalele preocupari ale CIA erau daca posibila criza din tara noastra este sau nu iminenta, cum se poate decide acest lucru si cum pot fi imbunatatite mecanismele de avertizare in acest sens.

Alt subiect care starnea interesul agentilor secreti americani era Tabacaria Nationala.

Potrivit informatiilor care se regasesc in documentele publicate de CIA, fabrica folosea piele de peste,”probabil de delfin” pentru a face curele de ceas sau posete pentru femei.

Textul vorbeste si despre felul in care era distribuita pielea pentru a fi procesata. Astfel aflam ca pielea de cea mai buna calitate era rezervata armatei pentru a fi utilizata in scopuri militare, cea de calitate medie ere destinata exportului, iar „ramasitele” era folosite pentru consumul populatiei, scrie observator.

Raportul vorbeste si despre situatia grea a angajatilor tabacariei, care erau platiti prost si lucrau in conditii mizere. Se mentioneaza, de asemenea, ca pozitiile de baza din fabrica erau ocupate de persoane necalificate, care obtineau locurile de munca doar pentru ca erau membrii Partidului Comunist.

Este amintita si existenta unor platforme „de lemn sau metal” pe acoperisurile cladirilor din apropierea Tabacariei, platforme care ar fi fost camuflate si a caror „adevarata natura a utilizarii este necunoscuta”.