Acasă Utile 15 greseli gramaticale pe care le fac bucurestenii! Vezi daca si tu...

15 greseli gramaticale pe care le fac bucurestenii! Vezi daca si tu le faci!

Urmareste-ne pe Facebook pentru cele mai importante stiri

Bucurestiul este, teoretic, centrul cultural cel mai dezvoltat al tarii, locul unde oamenii vorbesc fara accent si regionalisme, pe scurt locul in care se vorbeste cea mai corecta limba romana. Doar ca, nu e chiar asa.

Vom detecta un bucurestean dupa: tonurile ridicatoare la final de propozitie, ritmul de vorbire precipitat, usor strigat, cu cuvinte pronuntate rapid, cuvintele din care se pierd de cele mai multe ori ultimele sunete sau chiar silabe intregi, totul rostit cu gura intredeschisa, mai precis: insuficient deschisa.

Pe langa faptul ca multi bucuresteni folosesc des „pa” in loc de „pe” si „da” in loc de „de” ca pe un fel de trademark, vom mai auzi si urmatoarele formulari:

Decat folosit cu sensul de „numai”. in Bucuresti vom auzi frecvent formularea total gresita: „am decat o carte”. Formularea corecta este: am doar o carte sau nu am decat o carte.
Servici, in loc de serviciu.
Vroiam, in loc de voiam sau vream. Verbul „a vroi” nu exista in limba romana, este doar o combinatie intre verbele a voi si a vrea.
Aseaza: Bucurestenii folosesc des forma „aseaza„ lucru, de altfel, total incorect. Forma corecta de indicativ prezent persoana a treia singular si plural a verbului „a (se) aseza” este „asaza”. Asaza, cu a, de la radicalul asaz- si terminatia -a. A aseza sufera si el alternanta fonetica in radical: asez- > asaz-.
Patetic: Bucurestenii folosesc gresit cuvantul „patetic“. De cele mai multe ori, acestia il asociaza cu ceva demn de mila. in realitate, „patetic“ inseamna plin de patos.
tigare, in loc de tigara.
Sa aibe, in loc de sa aiba. Multi bucuresteni spun „O sa aibe o multime de probleme“. Forma corecta este „O sa AIBa o multime de probleme.
Care, in loc de pe care. Multi bucuresteni aleg sa renunte la prepozitia „pe” din acuzativul cu prepozitie „pe care”, asa ca vom auzi destul de des formulari de acest fel: ”Cartea CARE am cumparat-o” sau ”Rezultatul CARE l-am obtinut la examen ma bucura”. Variantele corecte sunt ”Cartea PE CARE am cumparat-o” si ”Rezultatul PE CARE l-am obtinut la examen ma bucura”.
Repercursiune – forma corecta a cuvantului este repercusiune, dar 90% dintre bucuresteni folosesc forma gresita care include un R in plus. La fel de bine am putea spune recurpesiune (in loc de repercusiune) daca tot e sa introducem un R pe unde avem chef in cuvant.
Plaje – forma corecta a cuvantului la singular este plaja. Asadar, formularea: mergem sa facem plaje este incorecta.
Ora doisprezece – forma corecta este ora douasprezece. Acelasi lucru este valabil si pentru doisprezece grade, cu varianta corecta: douasprezece grade.
Use, in loc de usa.
Chibrite – forma corecta la plural este chibrituri.
Jmecher, in loc de smecher – forma corecta este smecher. Tot asa se si pronunta, insa derivatia de la smecher la jmecher vine din cauza dificultatilor de pronuntie pe sunetele complementare S/Z sau s/J.
scena, in loc de scena– forma corecta a cuvantului este scena si tot asa se si pronunta: cu S, nu cu s.

Sursa: DICTIE